Доступність посилання

ТОП новини

Чи міг Ірак купувати українську зброю


Чи міг Ірак купувати українську зброю

Прага, 15 липня 2002 - Україна зміцнює контроль за експортом військової продукції. Про це повідомила 15 липня прес-служба Кабінету Міністрів. Згідно з новими правилами, покупець, зокрема, має гарантувати, що товар не перепродадуть за кордон без письмової згоди українського уряду. Тобто, буде посилено контроль за посередниками, які працюють у цій сфері. Це рішення уряду було схвалено після хвилі критичних публікацій у західній пресі, згідно з якими українська зброя потрапляє у гарячі точки світу всупереч санкціям ООН. Стурбованість такими повідомленнями також висловив міністр фінансів Сполучених Штатів Пол О’Нілл під час візиту в Україну наприкінці минулого тижня.

Українська влада, зі свого боку, постійно наголошує, що дотримується всіх міжнародних угод в галузі торгівлі зброєю. 15 липня її підтримав і чільний іракський дипломат в Україні. Повірений у справах Іраку Хішам Ібрагім на прес-конференції в Києві заперечив дані західних публікацій і наголосив, що такі звинувачення мають на меті посварити Ірак та Україну.

Тим часом за кордоном й далі з’являються публікації про те, що Багдад таки має доступ до української зброї. 15 липня авторитетна ізраїльська газета "Гаарец" повідомила про те, що Сирія купує зброю та військову техніку в Східній Європі, а потім всупереч ембарго ООН постачає її режимові Саддама Хусейна. Ізраїльська газета пише, що сирійські посередники активно працюють в Болгарії, Білорусі, Росії, Чехії та Україні.

Але Ірак постійно стверджує, що за його кордонами слідкує весь світ. Як за умов такого контролю можна ввезти туди зброю? За роз’ясненням я звернулася до нашого колеги, заступника директора іракської редакції Радіо Свобода Камрана Аль-Карадагі:

"По-перше, уже більше трьох років в самому Іраку немає ніяких міжнародних спостерігачів (починаючи з жовтня 98-го року.) В арабській пресі, наприклад, було дуже багато повідомлень про те, що, наприклад, в Йорданії були заарештовані люди, які намагалися контрабандним шляхом ввозити до Іраку компоненти озброєнь. І звичайно, якщо вважати, що на кордонах Йорданії та Іраку є міжнародні спостерігачі, то на кордонах Ірану та Іраку ніяких спостерігачів немає. Кордони Туреччини та Іраку також дуже важко контролювати. Тому існують припущення, що Ірак все-таки може, якщо захоче контрабандним шляхом отримувати зброю. Водночас, я мушу також сказати, що жодних матеріальних доказів, що Ірак все-таки зміг купити зброю в Україні немає."

Щоправда, додам вже від себе, якщо вірити записам Миколи Мельниченка, то в кабінеті президента України все-таки велися розмови про контрабанду зброї до Іраку. Але, чи можна вважати доказом ці матеріали, це вже інше питання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG