Доступність посилання

ТОП новини

Україна має шанс нарешті бути інтегрованою в трансатлантичні структури, якщо виконає необхідні для цього умови


Україна має шанс нарешті бути інтегрованою в трансатлантичні структури, якщо виконає необхідні для цього умови

Берлін, 16 липня 2002 - Принаймні такої думку дотримується оглядач німецької газети “Франкфуртер альгемайне”, аналізуючи підсумки саміту Україна – ЄС та візиту генерального секретаря НАТО Робертсона до Києва.

“Україна прагне бігати, не навчившись ходити - таку відповідь дедалі частіше доводиться чути українським політикам від своїх західних колег, коли мова заходить про членство Києва в НАТО та ЄС”, - зауважує газета “Франкфуртер альгемайне”. Видання звертає увагу на те, що для набуття членства в цих організаціях Україна має виконати спочатку низку умов. Передусім вона повинна перетворитися на “демократичну правову державу з ефективно діючою ринковою економікою”. Про це українському керівництву ще раз нагадали під час саміту Україна – ЄС у Копенгагені та візиту генерального секретаря НАТО Робертсона до Києва.

На думку газети “Франкфуртер альгемайне”, Україна певним чином сама винна в нинішній ситуації, оскільки “під керівництвом президента Кучми вона роками проводила політику балансу між Сходом та Заходом, яку для прикриття називали “багатовекторною зовнішньою політикою”. Після вересневих терактів бажання України інтегруватися в євроатлантичні структури почало лунати гучніше. Але реакція Заходу на це вже не була такою, на яку міг би розраховувати Київ, якби Росія не почала зближення із Заходом. “Нині завдяки новоствореній раді НАТО-Росія Москва значно ближче стоїть до альянсу, ніж Київ”, - констатує газета “Франкфуртер альгемайне”.

Говорячи про перешкоди на шляху до інтеграції до Північноатлантичного альянсу, “Франкфуртер альгемайне” звертає увагу не лише на погано підготовлену українську армію, але ще й на “менталітет військового керівництва, який практично не змінився”. “Судячи з усього, нині існує лише один український підрозділ, який з огляду на своє оснащення може співпрацювати з НАТО. Ідеться про 95-ту бригаду військово-повітряних сил у Житомирі. Перевагою українців крім згаданої бригади є також транспортні літаки типу “Антонов”, які вже використовувалися з боку НАТО”, - пише газета. Водночас спостерігачі з альянсу говорять про певний прогрес у використанні обмежених фінансових заходів, які передбачені в Україні на потреби військових.

Так само, як і НАТО, Європейський союз вимагає, щоб Україна спочатку виконала домовленості, які вже підписано. У Копенгагені президенту Кучмі передусім порадили, нарешті підігнати під стандарти ЄС українські закони, оскільки лише за таких умов можна буде використати розширення Євросоюзу для посилення співпраці. Про можливість набуття Україною асоційованого членства в ЄС, про що в грудні минулого року говорив канцлер Німеччини Шредер, у Копенгагені більше не йшлося, зауважує газета “Франкфуртер альгемайне”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG