Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини Герхард Шредер відправив у відставку міністра оборони Рудольфа Шарпінга


Канцлер Німеччини Герхард Шредер відправив у відставку міністра оборони Рудольфа Шарпінга

Берлін, 19 липня 2002 - Про це глава уряду ФРН заявив у четвер у Берліні після засідання президії Соціал-демократичної партії Німеччини. Причиною такого рішення став черговий скандал, що розгорівся навколо особи Шарпінга.

Скандал розгорівся після публікації у журналі “Штерн”. Видання закидає Рудольфу Шарпінгу, що той свого часу всупереч закону прийняв від рекламного агентства Гунцінгер 140 тисяч марок в якості гонорару за свої мемуари, які ще навіть не опубліковано, а також за три публічні виступи. Справа в тому, що в Німеччині членам уряду заборонено мати інші доходи крім своєї зарплати. Тобто, якщо вони десь і виступають, то повинні робити це безкоштовно. Шарпінг визнав, що він дійсно отримав ці гроші, однак, за його словами, він виступав ще до свого призначення на посаду міністра. Шарпінг звернув увагу також на те, що з отриманих грошей він сплатив податки і витратив їх із гуманітарною метою, а не, як стверджують журналісти, провів кілька операцій на біржі.

Це не перший скандал, що розгорівся навколо особи Шарпінга. Улітку 2001-го року його розкритикували за опубліковані в одному з німецьких журналів фотографії, на яких можна було побачити міністра в басейні разом зі своєю коханкою графинею Пілаті. Згодом йому довелося виправдовуватися за використання літаків бундесверу. Тоді канцлер Німеччини ще захищав свого міністра. Нині, судячи з усього, у Шредера увірвався терпець. У четвер канцлер ФРН заявив:

“Я проситиму федерального президента Німеччини звільнити пана Шарпінга з посади міністра оборони, оскільки більше не існує необхідної основи для співпраці з ним в уряді.” Шредер повідомив, що планує призначити на посаду глави оборонного відомства голову парламентської фракції соціал-демократів Петера Штрука.

Таким чином це вже восьма зміна в уряді Шредера і сталася вона лише за дев'ять тижнів до парламентських виборів. До речі, представники консервативної опозиції привітали відставку Шарпінга. На думку кандидата на посаду канцлера від опозиції Едмунда Штойбера, те, що цього не сталося ще рік тому, свідчить про слабкість нинішнього уряду. Схвально про звільнення Шарпінга відгукнувся й Федеральний союз службовців бундесверу.

Рудольф Шарпінг, у свою чергу, назвав помилковим рішення про його звільнення. Він не виключив, що став жертвою якоїсь кампанії, спрямованої проти нього, і запевнив, що зробить все можливе для того, аби внести ясність у цю справу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG