Доступність посилання

ТОП новини

Литовська політика щодо введення візового режиму мешканцям Калінінградської області цілком залежить від Брюсселю


Литовська політика щодо введення візового режиму мешканцям Калінінградської області цілком залежить від Брюсселю

Вільнюс, 19 липня 2002 - Литва готова взяти участь у консультаціях між Європейським Союзом і Росією з приводу майбутнього Калінінградської області, але її позицію визначає Шенгенська угода Європейського Союзу. Про це ще раз заявив прем’єр-міністр Литви Альґірдас Бразаускас під час своєї вчорашньої поїздки до Калінінградської області.

Литва, як і сусідня Польща, відмовляються надати Росії транспортні коридори, які би сполучили основну територію Російської Федерації з Калінінградською областю, яка після розширення ЄС стане російським анклавом у Євросоюзі. Перебуваючи вчора у Калінінградській області, литовський прем’єр Альґірдас Бразаускас сказав: «Ми не можемо підтримати ідею транзитних коридорів, на яких наполягає Росія, бо політично й фізично це нереально». Однак Бразаускас наголосив, що його країна готова взяти участь у чотиристоронніх консультаціях між ЄС, Росією, Польщею та Литвою для досягнення компромісу з цього питання.

Нещодавно російський президент Володимир Путін різко скритикував намір запровадити візовий режим для Калінінградської області і вимагав надання транзитного коридору через Литву й Польщу для всіх громадян Росії.

Під час своєї зустрічі з губернатором Калінінградської області Володимиром Єгоровим голова уряду Литви Бразаускас відзначив, що Литва ще навесні закінчила переговори з ЄС щодо розділу юстиції і внутрішніх справ і тепер може представляти пропозиції лише на підставі правових актів Європейського Союзу. Всі інші пропозиції, для прийняття й здійснення яких треба змінювати візову політику ЄС, слід дискутувати між ЄС і Росією, звичайно, з участю й Литви, сказав литовський прем’єр.

Разом з тим, керівник литовського уряду в розмові з губернатором Єгоровим відзначив, що Литва, готова застосовувати ліберальний порядок видачі віз. Оглядачі відзначають, що лише шоста частина калінінградців, які виїжджають за межі області, подорожують до Росії, більшість із них їздить до Литви чи Польщі. Намагаючись створити якомога кращі умови для візового режиму, Литва офіційно просила в Росії відкрити консулат у Совєтську.

Протистояння на вищому рівні щодо майбутнього запровадження віз, тим часом, не відбивається на активності двосторонніх контактів між Калінінградською областю та Литвою. Керівництво Литви та депутати литовського Сейму проводять часті консультації з владою Калінінградської області та депутатами калінінградської Думи.

Нинішня поїздка Бразаускаса до сусідів була присвячена відкриттю музею класика литовської літератури, автора поеми “Пори року” Крістійонаса Донелайтіса. Цей музей Бразаускас урочисто відкрив у Чистих Прудах – колишньому литовському Толмінкєміс, де Донелайтіс усе життя у 18 столітті пробув протестантським пастором.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG