Доступність посилання

ТОП новини

Про побиття Єльяшкевича вже знають у Вашингтоні: на запрошення Державного департаменту США там перебувала делегація депутатів новообраного українського парламенту


Про побиття Єльяшкевича вже знають у Вашингтоні: на запрошення Державного департаменту США там перебувала делегація депутатів новообраного українського парламенту

Вашингтон, 19 липня 2002 - Цього тижня в у Вашингтоні окрім близького до України президента Польщі Александра Кваснєвського на запрошення Державного департаменту США перебувала делегація депутатів новообраного українського парламенту. До групи українських законодавців входили депутати від соціалістичної партії, комуністичної партії, блоку Юлії Тимошенко та Віктора Ющенка, а також одна представниця від Соціал-демократичної партії об’єднаної.

Виступ народних депутатів Миколи Рудковського та Михайла Волинця в Національному Демократичному Інституті зібрав для літнього Вашингтона велику кількість слухачів. Представники Державного департаменту, помічники конгресменів та сенаторів і преса вкотре почули про порушення під час виборчої кампанії в Україні, різновиди маніпуляцій голосами виборців та процес обрання керівництва українського парламенту. Представники опозиційних сил у Верховній Раді дали чітко зрозуміти у Вашингтоні, що вони мають план конкретних дій і перемігши на виборах не мають намірів здавати свої позиції у парламенті і суспільстві. „Ми переконані, що тільки об’єднання чотирьох політичних блоків і висунення єдиного кандидата на виборах президента України принесе нам перемогу” - заявив народний депутат України Микола Рудковський, який представляє фракцію соціалістичної партії.

"Якщо опозиція не об’єднається і не висуне одного кандидата, то влада позбавить можливості найбільш «прохідних» кандидатів вийти у друге коло. Перевага повинна бути у першому турі дуже вагомою."

Рудковський також закликав Вашингтон бути розбірливим у переговорах з Україною. Він переконаний, що ізоляція президента Кучми не є ізоляцією України. „Ми закликаємо вас співпрацювати з парламентом чи урядом, але не приймати Президента Кучми:

"Звичайно, нас непокоїть та ситуація, що Західні держава почали легітимувати президента Кучму, запрошуючи його на міжнародні зустрічі, хоча 80% за соціологічним опитуванням в Україні знають, що президент причетний до вбивства журналіста та інших злочинів в Україні. В тому числі, і на Заході більшість журналістів у цьому переконані" - сказав Микола Рудковський і продовжив:

"Це дуже ускладнює роботу опозиції, бо президент контролюючи центральні засоби масової інформації, завжди підкреслює, що опозиція не конструктивна. Мовляв, дивіться, мене сприймають як нормального демократично обраного президента, а те, що говорить опозиція щодо мене, то не являється підставою для серйозного розгляду.

В уяві простих людей держави з розвиненою демократією являються зразком демократії і якщо керівники цих держав акцептують такого президента, то і громадськість повинна в Україні акцептувати, начебто, не доведені злочини президента. Хоча президент, я звертаю вашу увагу, блокує ухвалення законів, які б дали можливість розслідування щодо президента. Парламент їх ухвалив, президент не підписав."

Така ж риторика депутатів українського парламенту звучала і на зустрічах із конгресменами та відповідальними працівниками в Державному департаменті США. Делегація не обмежилась тільки розмовами і передала американським законодавцям частину записів майора державної охорони Миколи Мельниченка, де йдеться про замовлення Президентом України Леонідом Кучмою нападу на народного депутата України Олександра Єльяшкевича. Ці нові, ще не оприлюднені записи, депутати отримали від майора Мельниченка під час зустрічі з ним у Вашингтоні. На запитання, що саме, окрім звернення шести народних депутатів щодо сприяння Олександру Єльяшкевичу в отриманні політичного притулку передано американським офіційним особам Микола Рудковський повідомив:

"До Державного департаменту було передано звернення народних депутатів, роздруківка розмови президента Кучми щодо замовлення нападу на Олександра Єльяшкевича, а також диск із записом розмови президента."

Більшість депутатів вважає, що Олександру Єльяшкевичу загрожує реальна небезпека в Україні і він вимушений перебувати в США, щоб довести істину у справі організації нападу на нього. Варто зазначити, що двоє з восьми членів української делегації - депутат від соціал-демократичної партії об’єднаної Тамара Прошкуратова і представник "Нашої України" Олег Гуменюк - не підтримали звернення до США у цій справі, але є підписи комуністів Олега Грачова і Валентина Матвєєва, соціалістів Миколи Рудковського та Валентини Семенюк, представників Блоку Юлії Тимошенко Михайла Волинця й Михайла Павловського.

Вашингтонська навколополітична еліта сьогодні дещо розгублена. Співпрацювати з діючим президентом України Леонідом Кучмою вони не хочуть, залишати Україну за бортом великої політики не можуть. Найскладніше завдання для них сьогодні знайти тих в Україні, хто зможе забезпечити реформування держави та зніме ту неймовірно велику кількість проблем у співпраці між державами, що назбирались за президентства Леоніда Кучми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG