Доступність посилання

ТОП новини

У Великому Любені, що на Львівщині робітники, озброєні металевими палицями, вже другий тиждень охороняють своє підприємство від можливого захоплення його силами підрозділом податкової міліції


У Великому Любені, що на Львівщині робітники, озброєні металевими палицями, вже другий тиждень охороняють своє підприємство від можливого захоплення його силами підрозділом податкової міліції

Львів, 23 липня 2002 - Найбільший з-поміж 26-ти українських спиртозаводів, що на Львівщині у селищі Великий Любін, уже упродовж двох тижнів охороняють 136 його працівників. У такий спосіб вони намагаються захистити державне підприємство від податкової міліції. Не впустили вони на територію спиртозаводу й озброєний до зубів спецпідрозділ податківців. Перед прохідною підприємства сталася бійка. За словами директора Великолюбінського спиртозаводу, податкова служба області влаштовує над ним політичну розправу.

У день, коли я прибула на спиртозавод, там уже були працівники податкової міліції, які мали завдання забрати директора Володимира Михайляка для дачі свідчень у своє управління. Однак директор навідріз відмовився кудись їхати. А про те, що відбувалося біля воріт заводу кілька днів тому мені розповів робітник Іван Войтусів:

-У п'ятницю минулого тижня до воріт заводу під'їхали п’ять машин озброєних людей у масках. Почалася сутичка з робітниками, які не хотіли їх пропустити на територію заводу. Єдине, що ми хочемо, щоб завод працював.

Кореспондентові радіо “Свобода” директор спиртозаводу Володимир Михайляк зізнався:

- Сьогодні я готовий до того, що податкова міліція будь якими правдами-неправдами мене захоче затримати. Навіть вожу із собою в машині байкову сорочку. Відсидіти у камері 72 години можна і без будь яких пояснень із боку слідчих органів.

Однак начальник районної податкової поліції пан Павелко переконує, що ніхто не збирається заарештувати директора. Та й узагалі, мовляв, до нього немає жодних претензій. Усе, що вимагає податкова від пана Михайляка - то це надати для слідства документи про продаж у 1999 році 32-ох тисяч декалітрів етилового спирту ТзВО” Фалз” і ТзВО” Лік”. За інформацією податківців, за спирт тоді розраховувалася не юридична , а фізична особа (що вже є порушенням закону).Не сплачено і акцизний збір розміром у кілька мільйонів гривень. Куди пропали гроші ще 3 роки тому - власне це і хоче з'ясувати податкова служба за вказівкою голови ДПА у Львівській області Сергія Медведчука. Той навіть створив незалежну комісію до складу якої входять його підлеглі. Натомість директор підприємства каже, що він уже надав усі можливі документи.

Начальник Городоцької міжрайонної податкової адміністрації Володимир Цимарно відмовився давати інтерв'ю. Однак він зробив офіційну заяву:

- На сьогодні директор спиртозаводу чинить опір працівникам податкової інспекції у здійсненні ними своїх прямих посадових обов'язків – перевірки діяльності Великолюбінського спиртозаводу. Директор підбурює людей, лякає їх, що завод не працюватиме. Офіційно заявляю - це неправда. Справа стосується виключно економічних порушень і не має жодних політичних підтекстів.

Натомість директор спиртозаводу Володимир Михайляк каже:

- Я думаю, що переслідується перша ціль - це закрити найкраще підприємство, тобто зробити його банкрутом. А друга—усунути мене від керівництва державним підприємством, тому у цій справі я вбачаю помсту за мою політичну діяльність на виборах. Адже я підтримував кандидата від блоку “За єдину Україну” і виступав проти кандидата від СДПУо (лідер СДПУо Віктор Медведчук - рідний брат голови ДПА у Львівській області Сергія Медведчука). Я не дозволю, щоб податківці називали мене хабарником, злодієм. Якщо так, то вони мають доказати обвинувачення.

Відтак виникає кілька запитань. Невже податкова служба не знала раніше про зловживання, вчинені на підприємстві у 1999 році? Тоді на спиртозаводі, до речі, був контрольний пост податківців. Власне, у яку гру грають сьогодні податківці й керівник спиртозаводу? Чому сьогодні ідеться про закриття одного з найбільших спиртозаводів в Україні, що був визнаний торік керівниками податкової адміністрації України найкращим платником податків у регіоні і навіть удостоєний нагороди? Відповіді на ці запитання уже почали шукати спеціальні комісії, які прибули у Городок із Києва. Адже директор спиртозаводу надіслав листи до президента України, генеральної прокуратури, СБУ, голови Львівської облдержадміністрації, у яких просить їх припинити свавільні дії Городоцької податкової міліції.

Зауважу, що Городоцький район належить до числа тих на Львівщині, де найвищий рівень безробіття. Тут, практично, у кожній родині хтось подався на заробітки в Польщу, Чехію, Італію. Португалію. А розмір місцевого податку, що його сплачує спиртозавод, становить третину річної суми зарплат учителів району.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG