Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі нервово відреагував на скорочення товарообігу з Україною


Президент Білорусі нервово відреагував на скорочення товарообігу з Україною

Мінськ, 25 липня 2002 - Українське посольство в Мінську не знає, як реагувати на антиукраїнську заяву Олександра Лукашенка. А 1-2 серпня в білоруському місті Мозир відбудеться чергове засідання міжурядової білорусько-української комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

На засіданні спільної колегії трьох білоруських міністерств (закордонних справ, економіки й торгівлі) президент Олександр Лукашенко дуже різко висловився на адресу України. Як повідомили цього четверга офіційні газети з посиланням на прес-службу президента Білорусі, "аналізуючи негативну ситуацію, що склалася у взаєминах з Україною (падіння експорту, запровадження обмежувальних заходів стосовно білоруських товарів), президент указав на необхідність прийняття кроків у відповідь до тих країн, що використовують дискримінаційні заходи до білоруської продукції". Олександр Лукашенка мав на увазі передусім Україну.

Проте перед цією заявою йшов такий фрагмент, адресований білоруському прем’єр-міністрові Геннадію Новіцькому - його продемонструвало державне Білоруське телебачення:

Олександр Лукашенко: "Ті факти, що Євросоюз та США вживають дискримінаційних заходів проти нашого експорту, можуть мати якесь тлумачення. Але ми все одно не можемо дарувати цього. Вони не вважають нас рівними, м’яко кажучи. Але коли Україна, наш найближчий сусід, починає робити подібні трюки, тоді, пан Новіцький, вашу бездіяльність не можна оправдати. Україна вважає Білорусь країною з неринковою економікою. Ви тільки подивиться на ту ринкову економіку! На цій підставі вони спробують диктувати нам свої умови економічної співпраці та запроваджують обмеження на білоруський експорт" - із сарказмом заявив про Україну Олександр Лукашенко.

Як повідомило наступного дня білоруське МЗС, за перші п’ять місяців цього року товарообіг Білорусі з Україною скоротився майже на 40 відсотків у порівнянні з минулим роком, а зменшення білоруського експорту склало понад 60 відсотків. Пояснюється це тим, що майже до нуля дійшло постачання білоруських нафтопродуктів, до яких Україна вжила підвищене мито. Через це Білорусь має негативне торговельне сальдо з Україною, що дуже розізлило президента Лукашенку, який наказав вважати кожний випадок дискримінації білоруських товарів надзвичайною подією.

Посольство України в Мінську ще не встигло відреагувати на заяву Олександра Лукашенка, але вже поінформувало про це офіційний Київ. Я розмовляв з речником українського посольства в Білоруси Олегом Олійником, який пообіцяв дати додатковий коментар пізніше.

Тим часом міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвостов, розповідаючи про різке скорочення експорту до України, заявив: "Була недостатньою й робота міністерства, й моя робота як міністра". Хвостов підтвердив, що рівень експорту "тримався за кошт нафтопродуктів", але задав риторичне запитання: "Де ж була стратегія уряду, МЗС?" Міністр заявив також, що досягнути того рівню економічних стосунків з Україною, що був раніше, буде складно.

Проте вже оголошено, що 1-2 серпня в білоруському місті Мозир відбудеться чергове засідання міжурядової білорусько-української комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG