Доступність посилання

ТОП новини

Днями верхня палата американського конгресу схвалила рекомендацію надати Україні 155 мільйонів Американських доларів, в рамках зовнішньої допомоги США


Днями верхня палата американського конгресу схвалила рекомендацію надати Україні 155 мільйонів Американських доларів, в рамках зовнішньої допомоги США

Вашингтон, 31 липня 2002 - В документі прийнятому з цього приводу зазначено, якщо звіт державного департаменту США підтвердить факти продажу зброї та військових технологій України Іракові, Україна може позбутись будь –якої допомоги зі сторони США.

Ще місяць тому комітет з асигнувань американського конгресу прийняв пропозицію президента Буша надати Україні 159 мільйонів доларів в рамках Акту підтримки Свободи. Це вже на 20 мільйонів менше ніж президентська пропозиція минулого року. І ось Сенацька пропозиція про допомогу на 2003 рік зменшилась ще на 4 мільйони.

Гроші які Америка надає, як допомогу розподіляються так:

30 мільйонів доларів мають піти на проекти пов'язані з ядерними технологіями.

14 мільйонів на підтримку адміністративної реформи.

Решта грошей розподіляється на програми із сільського господарства, реформування економіки, програми розвитку громадського суспільства.

Та процес надання допомоги процесуально дуже довготривалий та пов'язаний з багатьма умовами.

Так Сенат, підтверджуючи, що незалежна та суверенна Україна дуже важлива для Сполучених Штатів, у своїх рекомендаціях наголошує, що вони і далі надзвичайно занепокоєні безрезультативним розслідуванням убивства журналістів Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова і ця стурбованість висловлена у звіті державного департаменту США до Конгресу. Там зокрема сказано, що в розслідуванні даних злочинів досягнуто дуже малого результату, або ж не досягнуто ніякого результату.

Комітет із надання зовнішньої допомоги стурбований також звітом про спроби продажу військових технології з України до Іраку. Сенацький комітет чітко визначає цитую: Державний департамент США протягом 60 днів мусить зробити звіт із деталями про передачу, якщо така була, військових технологій та зброї Іраку з України. Якщо факти підтвердяться комітет із асигнувань сенату вимагатиме від державного департаменту консультацій з метою накласти термінові та гострі заборони на подальше надання Україні допомоги з боку Сполучених Штатів.

Але це тільки початок процесу. Нижня палата американського Конгресу переважно виступає з набагато жорсткішою позицією. Так минулого року пропозиції щодо сум допомоги Україні різнились майже на 50 мільйонів доларів. Сьогодні це питання перебуває на обговоренні в палаті представників. Але цим процес також не завершується. Наступні кроки – робота узгоджувальної комісії між двома палатами парламенту і подальше підтвердження їхнього рішення законодавцями ще на часі.

Нагадаю, що фінансовий рік у Сполучених Штатах закінчується у вересні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG