Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак: відновлення військової інспекції


ООН – Ірак: відновлення військової інспекції

Прага, 7 серпня 2002 – У рамках зусиль з метою відвернути воєнний удар по Іраку керівництво ООН домагається згоди Багдада на негайне і безумовне відновлення міжнародної військової інспекції в Іраку. Тим часом Сполучені Штати і далі вважають, що лише воєнний удар може гарантувати усунення від влади режиму Саддама Хусейна і припинення розробки в Іраку зброї масового знищення.

У вівторок Генеральний секретар ООН Кофі Аннан надіслав іракському керівництву листа, в якому він закликає дати згоду на відновлення міжнародної інспекції іракських військових об’єктів без висування жодних попередніх умов. Лист Аннана був відповіддю на запрошення Багдада керівникові комісії ООН з питань роззброєння Гансові Бліксу прибути до Іраку для переговорів. За словами Аннана, іракське запрошення суперечить резолюції Ради безпеки ООН від 90-го року, яка передбачає повернення до Іраку інспекторів, які протягом дальших двох місяців мали б підготувати список проблем, що торкаються розробки хімічної, біологічної, ядерної й ракетної зброї у цій країні. На основі цих даних Рада безпеки ООН мала б вжити дальших заходів, тобто змусити Ірак за допомогою міжнародних фахівців знищити цю зброю й засоби для її вироблення.

Дещо раніше Генеральний секретар ООН в інтерв’ю телемережі CNN заявив, що голова комісії ООН із питань роззброєння міг би прибути до Багдада для переговорів з іракськими керівниками, якщо ті чітко погодяться на відновлення міжнародної інспекції іракських військових об’єктів. При цьому представник ООН заявив, що оголошені 90-го року Радою безпеки економічні санкції проти Іраку до кінця цього року залишатимуться чинними навіть якщо Багдад погодиться на безапеляційне відновлення інспекції.

Тим часом Сполучені Штати, посилаючись на досвід останніх років, не вірять, що Багдад погодиться на відновлення інспекції. На думку адміністрації США, режим Саддама Хусейна лише відтягує час, продовжуючи розробку зброї масового знищення, підтримуючи міжнародний тероризм і залишаючись серйозною загрозою для сусідніх країн і для стабільності в регіоні. Із цієї причини Вашингтон наполягає на зміщенні нинішнього режиму й приходу нового керівництва, яке відмовиться від агресивної політики і розпочне процес демократизації. На думку США, єдиним шляхом до досягнення цієї мети може стати воєнний удар по військових і державних об’єктах іракського режиму. Проте, як вважають оглядачі, безумовна згода Багдада на відновлення військової інспекції можливо зможе відвернути удар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG