Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна правозахисна організація Гюмен райтс воч критикує адміністрацію США


Міжнародна правозахисна організація Гюмен райтс воч критикує адміністрацію США

Прага, 14 серпня 2002 – Міжнародна правозахисна організація Гюмен райтс воч із резиденцією в Нью-Йорку у вівторок виступила з гострою критикою адміністрації США за її політику щодо Міжнародного кримінального суду.

Голова правозахисної організації Кеннет Рот у своїй заяві назвав «шантажем» недавню пересторогу президента Буша країнам – отримувачам американської військової допомоги про те, що цю допомогу буде припинено, якщо уряди згаданих країн надаватимуть підтримку Міжнародному кримінальному судові, аж він не дасть гарантій ніколи не переслідувати американських військовослужбовців. Пересторога не торкається країн НАТО і деяких інших близьких союзників США, які належать до антитерористичної коаліції. Вашингтон пропонує країнам, які ратифікували угоду про Міжнародний кримінальний суд, підписати двобічні домовленості із судом, які гарантували б імунітет американським військовослужбовцям, що ведуть боротьбу проти терористів поза кордонами США.

Нинішня пересторога і відмова нинішньої адміністрації США ратифікувати угоду про Міжнародний кримінальний суд, викликані саме побоюваннями Вашингтона, що американські військовослужбовці й командири, які ведуть боротьбу з міжнародним тероризмом у різних країнах світу, теж можуть стати перед трибуналом, як воєнні злочинці. При цьому адміністрація США посилається на Охоронний акт американських військовослужбовців – нещодавно ухвалений закон, який мав би запобігти будь яким переслідуванням американських військовослужбовців за кордоном. При цьому голова правозахисної групи Кеннет Рот наводить приклад Югославії. Сполучені Штати , підкреслює він, чинили справедливий тиск на Бєлград з метою змусити передати Міжнародному трибуналові ООН у Гаазі воєнних злочинців. Тим часом нині вони намагаються відмежувати своїх громадян від можливої відповідальності. Таким чином, як вважає Рот, нинішня адміністрація США демонструє, що законність мала б зобов’язувати інших, лише не американців. Підривання таким способом міжнародного права, за словами голови правозахисної організації, не лежить в інтересах Сполучених Штатів.

Дещо раніше організатори Міжнародного кримінального суду, хоча не дали адміністрації США вимаганих гарантій, підкреслили, однак, що американські й союзницькі сили, які ведуть санкціоновані антитерористичні операції не можуть бути поставлені перед міжнародним судом. Проте нинішня адміністрація США наполягає на таких гарантіях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG