Доступність посилання

ТОП новини

Повені в Європі збуджують екологів і політиків, але не вчених


Повені в Європі збуджують екологів і політиків, але не вчених

Прага, 14 серпня 2002 - У Німеччині, яку разом із іншими європейськими країнами засягла хвиля нищівних повеней, багато хто переконаний, що знає, на кого скласти вину: на президента США Джорджа Буша, який відмовився підписати Кіотські угоди про порятунок клімату. Але вчені з осторогою ставляться до таких думок. А іншим у Німеччині катастрофа стала щасливим політичним подарунком…

Німецькі телерадіокоментатори й газети на редакційних шпальтах узялися цими днями за всесвітнє потепління як за безпосередню причину найбільшої повені в цій країні за багато десятиліть.

Кореспондент телебачення РТЛ на тлі бурхливих вод прямо заявив: усі ці біди - від потепління і від провалу Кіотських угод через відмову Буша підписати їх.

Гайдельберзька газета Райн-Некар Цайтунґ теж уважає: «справжньою катастрофою, що її спричинила людина», стало те, що адміністрація Джорджа Буша поставила питання про кліматичну політику на останні місця свого порядку денного.

А найбільший німецький щоденник, Зюддойче Цайтунґ, риторично запитує: чи не надто далеко зайшла людина в споживанні енергії й викидах забруднень?

Виконачий директор Програми довкілля ООН Кляус Тепфер в інтерв’ю на німецькому ДойчляндРадіо так само пов’язав тривалі дощі, що призвели до повеней, із безтурботним використанням викопних палив - за його словами, кліматичну систему всього світу зрушило зростання тепличних газів.

І, за словами газети Штуттґартер Нахрихтен, «ця природна катастрофа стала справжнім подарунком небес для Зелених». Напередодні виборів 22 вересня перед німецькою партією Зелених постали тяжкі труднощі: її підтримка серед опитаних виборців дає їй лише 6 відсотків - а 5 відсотків у Німеччині є межа, що її недосягнення залишить Зелених поза парламентом.

Тож Зелені мають собі не Буша, а ще більшого винника, і то в себе вдома: прем’єр-міністра землі Баварії Едмунда Штойбера, консервативного й серйозного кандидата на посаду канцлера Німеччини, у можливому уряді якого Зеленим місця не буде.

І чільний представник цієї партії в нинішній владі Ґергарда Шредера, міністр закордонних справ Йошка Фишер прямо проводить паралель між усесвітнім потеплінням і «нестямним промисловим розвитком» у Штойберовій Баварії.

А от нинішній канцлер Ґергард Шредер не став указувати пальцями ні на кого. За його словами, «Німеччина принаймні не схибила в своїх кроках, щоб відвернути потепління. Ми чи не єдина країна в Європі, що виконала чи й перевиконала погоджені рівні зниження» шкідливих викидів.

Учені ж скептично ставляться до думок про те, що саме всесвітнє потепління спричинило зливи й мусонні дощі, які спустошили великі частини Європи й Азії.

Воно дійсно є очевидною небезпекою для всесвітньої кліматичної системи, погоджуються вчені, - але наразі немає жодних даних, що пов’язали б потепління з останніми природними катастрофами. До того ж, зауважують вони, не менші надзвичайні погодні події незмінно ставалися й у допромислову добу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG