Доступність посилання

ТОП новини

Економічний форум США


Економічний форум США

Прага-Нью-Йорк, 15 серпня - У Техасі економічний форум за участю президента Джорджа Буша обговорював шляхи розвитку американського бізнесу. У нас на зв’язку Юрій Дулерайн, наш нью-йоркський кореспондент. Юрію, що це за форум, і чому, власне, в Техасі, а не у Нью-Йорку, у фінансовій столиці Америки?

Юрій Дулерайн:

Ну, взагалі-то, Нью-Йорк - це фінансова столиця не тільки Америки, а й цілого світу. А місцем проведення обрали місто Уейко в Техасі тому, що там нині президент Буш. Він у так званій робочій відпустці, то щоб йому не їздити далеко, скликали економічний форум там, в університеті Бейлор, що розташований неподалік родинної ферми президента у містечку Кроуфорд. Мета була викласти поточну програму Білого дому у ділянці економіки, запевнити громадськість у тому, що шлях, попри труднощі, обрано правильний і заручитися народною підтримкою. Як відомо, наближається передвиборча президентська кампанія 2003-го року.

Людмила Ваннек:

Хто брав участь у форумі?

Юрій Дулерайн:

На тригодинному форумі виступали крім президента Буша представники ділового світу, керівники невеликих компаній та фірм, причому із сімох промовців було три афроамериканці, два латиноамериканці і дві жінки. Оглядачі одразу дійшли висновку, що президент шукає підтримки з боку саме цих груп виборців.

Буш, зокрема, сказав: “Безумовно, наша економіка переживала рецесію на початок мого президентства... Напад терористів 11 вересня (минулого року) теж відбився на сьогоднішньому стані речей. До того ж, ми мали до діла з корпоративними скандалами... Це все вплинуло на нашу економіку”. Але Джордж Буш оптимістично оцінив перспективи розвитку американської економіки, висловив упевненість у тому, що труднощі, яких вона нині зазнає, мають тимчасовий характер, бо, за словами Джорджа Буша, американці - найтрудолюбніший у світі народ, економіка Сполучених Штатів – найрозвиненіша у світі, податкова політика - найкраща у світі.

Людмила Ваннек:

Що конкретно пропонував президент Буш?

Юрій Дулерайн:

Президент закликав до скорочення урядових видатків із тим, щоб збалансувати бюджет країни. Він не висував нових ідей. Промовці ж закликали Білий дім до дальшого скорочення податків із тим, щоб зробити вже існуючі скорочення постійними, але це вже залежить від рішення Конгресу, президент не владний схвалювати подібні рішення самостійно. В актовому залі університету Бейлор були присутні двісті сорок гостей, які не брали участі в дебатах, та й дебатів як таких, власне, не було. Усі висловлювали підтримку президентській економічній програмі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG