Доступність посилання

ТОП новини

Антверпен – світова столиця діамантів


Антверпен – світова столиця діамантів

Брюссель, 15 серпня 2002 – Бельгійське місто Антверпен відоме не лише як один із найбільших морських портів світу. Антверпен – це світова столиця діамантів, найбільший ринок алмазів та 16-каратного золота у світі.

Ще в 15-му столітті бельгієць Людевейк ван Беркем із міста Брюгге винайшов новий метод обробки дорогоцінних каменів. Винахід Людевейка ван Беркема почав швидко приносити прибуток, а найголовніше - авторитет ювелірному мистецтву Фландрії.

А згодом, після того, як Антверпен став потужним морським портом і відомим торговельним центром у Західній Європі, саме там і закріпились великі майстерні з обробки алмазів.

Чомусь історично так склалось, що ювелірне ремесло у Європі, зокрема в Антверпені, розвинули ортодоксальні євреї-хасиди. Таємницю своєї майстерності вони передавали з покоління в покоління, і вже 19 - 20-му століттях ювелірний бізнес Антверпена майже цілком опинився в руках євреїв-хасидів.

Євреї-хасиди відзначаються своєю релігійністю, вірністю традиціям, ані на день, чи в спеку, чи в холод, не розлучаються зі своїми чорними капелюхами і довгими кучерявими пейсами.

Цікаво, що основна частина євреїв-хасидів в Антверпені не знає івриту, а спілкується мовою германської групи – їдиш. Старше покоління не володіє навіть фламандською, оскільки коло їхнього спілкування дуже обмежене.

Таким чином у Західній Європі, а точніше в Антверпені, з’явився феномен – місто в місті, десь як Ватикан у Римі.

У них свої школи з власною програмою. Є 6 спеціальних закладів, де навчаються виключно ювелірній майстерності.

В єврейській частині Антверпена є найбільша в світі фабрика з виготовлення діамантів, де працюють в основному євреї-хасиди. Тут же розташовані чотири світові діамантові біржі.

Більш як 95 відсотків антверпенських діамантів експортуються до США, Японії та в Гонконґ.

Але слід відзначити, що таємнича гра кольорів діамантів вабить в Антверпен не лише чесних ділерів. Саме в Антверпені розгорівся скандал у справі російського громадянина Козленка, а також справа відомого кримінального магната Бірштейна.

Не втримаюсь, щоб не розповісти одну цікаву історію. Не так давно з антверпенської центральної в’язниці втекло четверо російських громадян. Це унікальний випадок за цілу повоєнну історію цієї в’язниці. Незабаром з’ясувалося, що втікачам допоміг власне антверпенський діамант, яким в’язні перепиляли стальну решітку камери. Ось така сила на перший погляд безневинного камінця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG