Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід: у четвер без змін на краще


Близький Схід: у четвер без змін на краще

Прага, 15 серпня 2002 – Четвер не приніс Близькому Сходові нічого доброго: плановані на вечір цього дня ізраїльсько-палестинські переговори з питань безпеки відкладено останньої хвилі; без результату закінчилися й переговори палестинської влади з ісламістським рухом Хамас про припинення тероризму. А ще Ізраїль починає готуватися до війни США проти Іраку.

Під вечір у четвер стало відомо, що переговори про поступове відведення ізраїльських військ із деяких палестинських теренів не відбудуться: їх перенесено десь на майбутній тиждень – через серйозні розбіжності в позиціях сторін.

А лише за якісь години до цього оголошення палестинське керівництво висловлювало сподівання на «позитивні результати». «Зустрічі мають на меті вирішити проблеми, повернути нам наші права й урешті покласти край ізраїльській окупації, – говорив палестинський міністр Набіль Шаат. – Дотепер ці зустрічі не мали особливого успіху, але ми маємо старатися, маємо продовжувати їх».

Не вдалося в четвер не тільки це. Радикальне керівництво войовничого угруповання Хамас відкинуло підготований документ про спільну позицію з владою Палестинської автономії, що мав би покласти край терористичним нападам на ізраїльтян принаймні на території ізраїльської держави — самого існування якої цей рух не визнає. Так само Хамас перервав переговори і з іншими палестинськими фракціями.

Тим часом ізраїльське військо пішло в четвер на помітний крок: по майже двох місяцях відвело свої танки з околиць штаб-квартири палестинського керівника Ясира Арафата в місті Рамаллі.

Але за іншу операцію ізраїльські військові опинилися під хвилею різкої критики. У середу ввечері вони бульдозерами зрівняли з землею будинок, у якому перебував один із керівників Хамасу Наср Джарар, – разом із самим радикальним ісламістом, який іще минулого року втратив обидві ноги й одну руку, намагаючись закласти бомбу при дорозі. Але перед тим, як розстріляти й роздушити будинок, військові силою послали до нього дев’ятнадцятирічного палестинця, який мав пересвідчити Джарара здатися. Перед входом до будинку хлопця застрелили.

Хто – наразі не відомо. Та цей інцидент знову розбудив давні звинувачення на адресу ізраїльського війська в тому, що воно використовує цивільних мешканців як «живі щити». Серед критиків – не тільки палестинці, але й ізраїльські правозахисники і опозиційні політики.

А поки триває фактично війна з палестинськими повстанцями – у четвер новою жертвою став п’ятирічний палестинський хлопчик – Ізраїль уже наперед готується до воєнної операції Сполучених Штатів Америки проти недалекого Іраку. Високі урядовці й військові говорять про право Ізраїлю на самозахист і на відплату, якщо Ірак у відповідь на можливий напад США вдарить по їхній країні. Але є й практичні дії: цього ж дня оголошено про початок щеплення проти віспи, яку Ірак може вжити як біологічну зброю. А близьким часом ізраїльтянам будуть роздавати протирадіаційні пігулки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG