Доступність посилання

ТОП новини

Реформування судової системи в Україні


Реформування судової системи в Україні

Київ, 14 серпня 2002 - У демократичному суспільстві суд, є однією з незалежних гілок влади. На рівні з виконавчою й законодавчою гілками влад, він - один із чинників балансу сил і функціонування громадянського суспільства. Зрештою, ця функція судової влади чітко виписана і в Конституції України. Однак те, що задекларовано, і те, що відбувається насправді у судовій системі України, не завжди узгоджується. У такій ситуації чималі надії покладаються на задеклароване реформування судової системи. З іншого боку, ситуація у судах дає підстави сумніватися, що навіть при законодавчому оновленні судової системи не збережеться їхня пострадянська сутність.

Реформування судової системи є частиною оновлення самої системи влади, наповнення задекларованих Конституцією принципів судочинства реальним змістом. Про перші кроки реформування судової влади говорить голова Верховного Суду України Віталій Бойко:

Рік тому шляхом зміни до діючого законодавства, в тому числі діючого тоді Закону про судовий устрій і процесуальні кодекси, внесені певні зміни, які привели діяльність судової системи у відповідність із вимогами Конституції. Другий етап - це прийняття нової редакції Закону про судовий устрій, який набрав силу з 1 червня цього року. Зараз іде підготовка до того, щоб створити на відповідність до Закону про судовий устрій апеляційного суду, касаційного суду України, вищого адміністративного суду України і Державної судової адміністрації, яка має забезпечувати фінансову діяльність судової системи.

Микола Закалюжний

Одним з основних принципів судочинства, є незалежність суду. Проте говорити про неї за умов, коли держава не забезпечує належне фінансування та умови роботи судів не доводиться. Про те, із чого повинна починатися судова реформа розмірковує суддя Голосіївського районного суду міста Києва Світлана Слободян:

Можливо розпочати з самих приміщень, з робочих місць, з технічного й нормативного забезпечення. Цього немає. Зараз місцеві суди фінансуються через Міністерство юстиції і можна сказати, що ніякого фінансування немає. Збільшилась кількість суддів, помічників. Але де розміщати? Немає умов, 16 суддів сидять у залі

Микола Закалюжний

Зрештою, мова не лише у недостатньому фінансуванні, але й у самому принципі матеріального утримання судів. Продовжує Віталій Бойко.

Хто платить, той і замовляє музику. Якщо суди починають отримувати певні матеріальні блага для забезпечення судової діяльності від органів місцевого самоврядування, а тим більше від приватних структур, то сподіватися на те, що завжди суди можуть розглядати справи і приймати рішення об’єктивно, буде, м’яко кажучи, не зовсім вірно. Згідно з Конституцією, суди мають фінансуватися виключно з державного бюджету.

Микола Закалюжний

Законодавчу базу судової реформи готує й ухвалює Верховна Рада, то ж логіка того чи іншого рішення може залежати не стільки від правової, а від політичної доцільності. Про подальші кроки реформування судової системи продовжує голова ВС Віталій Бойко:

Зараз на першому плані стоїть завдання розробки й прийняття процесуального законодавства, яке регулює судову діяльність. Мається на увазі цивільно-процесуальне, кримінально-процесуальне та адміністративно-процесуальне законодавства. Згідно із Законом про судовий устрій, на протязі років мається створити ще одну гілку - адміністративні суди, які мають розглядати претензії громадян до діяльності державних органів, оскарження дій посадових осіб. Таким чином громадяни мають можливість контролювати через суд діяльність органів державної влади. Це надзвичайно важлива частина судової реформи в Україні.

Микола Закалюжний

Якщо говорити про задекларовані в Конституції і в законодавстві принципи рівності громадян перед законом, то вони, на жаль, не завжди дотримуються. Як не прикро про це говорити, але серед активних порушників значаться саме чільні представники виконавчої влади, котрі поводяться із суддями як із підлеглими.. Говорить заступник голови парламентського комітету із правової політики Микола Катеринчук:

Суддів викликають на координаційні наради і доводять їм питання відносно бюджету. На цих координаційних нарадах присутні і податківці, і силові структури, і представники адміністрації, і судді там розповідають, які повинні бути вироки.

Микола Закалюжний

Менталітет чиновників, які орієнтуються не на Закон, а на вказівку зверху, дає підстави говорити про те, що, навіть, за умов законодавчого забезпечення судової реформи, сама реформа при діючій владі, залишиться на папері. А пересічні громадяни й надалі бідкатимуться в пошуках правди від однієї інстанції до другої, включаючи і Європейський Суд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG