Доступність посилання

ТОП новини

Голова правління-генеральний директор ВАТ “Запоріжтрансформатор” Віктор Чобан стверджує, що кризових факторів у роботі заводу не залишилось


Голова правління-генеральний директор ВАТ “Запоріжтрансформатор” Віктор Чобан стверджує, що кризових факторів у роботі заводу не залишилось

Запоріжжя, 16 серпня 2002 - Програмою соціально-економічного та культурного розвитку Запорізького регіону на 2002 рік передбачалося зростання обсягів виробництва ВАТ “Запоріжтрансформатор” більш, ніж на 20%-ів. Втім, завдання, визначені підприємству наразі, не виконуються. Це ставить під загрозу виконання певних пунктів регіональної Програми, зокрема, у статті “машинобудування”.

Протягом 2001-го року на ВАТ “Запоріжтрансформатор” спостерігалося істотне зниження обсягів виробництва та продажу товарної продукції. Керівництво заводу вважає, що об'єктивні причини негараздів досить вагомі. Завершення приватизаційного процесу, і зокрема – ажіотаж довкола акцій “ЗТР”, створений “грінмейлерами”, призвело до “вимивання” восьми мільйонів доларів власних обігових коштів підприємства. А також на певний термін відволікло управлінський персонал від вирішення нагальних виробничих питань. Додала проблем і реструктуризація РАО “ЄЕС Росії” – одного з найбільших замовників “трансформаторного”.

З метою економії, підприємство змушено було перейти на чотирьохденний робочий тиждень, через що наприкінці року “ЗТРівці” зазнали збитків у розмірі 25 мільйонів гривень.

Звісно, нестача грошей у кишені підприємства негативно позначилась на гаманцях його працівників. А застаріле виробниче гасло “За брак розплата – твоя зарплата”, яке щоранку зустрічає “ЗТРівців” у головному трансформаторному цеху, - відтепер і взагалі сприймається як наруга. Адже за брак коштів, витрачених на встановлення “статус кво”, трудівники підприємства на часі розплачуються своєю зарплатою. Здебільшого – віртуальною. Крім цього у 2002-му продовжилась і минулорічна нестача поточної ліквідності.

Але, попри все це, податківці нарахували шалені податки на прибуток підприємства. (Нонсенс податкового законодавства). Майже 2 мільйони гривень ЗТР сплатив “живими” грішми, ще 4 із половиною - було зараховано в іншій формі. То ж, лише з 1-го квітня 2002-го “Запоріжтрансформатор” зміг повернутися до нормального 5-тиденного тижня.

Втім, з'являтися на роботу – уже давно не означає працювати. Хоча ілюзію “бурхливої діяльності” на “ЗТРі” навчилися створювати доволі професійно. Головним чином, таку виробничу “виставу” грають під час відвідування підприємства першими особами області та закордонними делегаціями. Оскільки обидві категорії гостей мають переконуватись, що “не все так погано у нашому домі”. Як не дивно, а “ЗТРу” це, здебільшого вдається. Бо запорізький губернатор – нечастий гість на підприємстві, іноземці ж – і поготів.

Голова правління-генеральний директор ВАТ “Запоріжтрансформатор” Віктор Чобан стверджує, що кризових факторів у роботі заводу не залишилось. Однак, зважаючи на численні проблеми останнього року, - про стабілізацію виробництва на “ЗТРі” наразі говорити завчасно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG