Доступність посилання

ТОП новини

Берлінський самміт у справі допомоги постраждалим від повені


Берлінський самміт у справі допомоги постраждалим від повені

Прага, 19 серпня 2002 – Катастрофічна повінь, яка протягом минулого тижня прокотилася країнами Центральної Європи, поволі вщухає. Тим часом у неділю ввечері у Берліні відбулася зустріч лідерів чотирьох країн, які найбільше постраждали від повені. Учасники цього самміту обговорили шляхи координації зусиль у ліквідуванні наслідків повені і надання термінової фінансової допомоги постраждалим.

Учасники зустрічі – канцлери Німеччини й Австрії Шредер і Шюссель, а також прем’єр-міністри Чехії і Словаччини Шпідла і Дзюринда, за участю голови Європейської комісії Романо Проді домовилися створити спеціальний фонд для відбудови районів, що постраждали від повені. Головну частину фонду забезпечить Європейський союз. Крім того будуть організовані термінові кредити для збору додаткових коштів. За словами голови Європейської комісії, Європейський союз надасть допомогу усім постраждалим країнам Центральної Європи не залежно від того, чи вони члени ЄС, чи ні.

Німеччина і Чехія, які зазнали найбільших зруйнувань у густозаселених низинних районах і які найближчими тижнями продовжуватимуть боротися з наслідками повені, отримують також гуманітарну допомогу з різних країн світу. Сюди літаками, а із сусідніх країн вантажними машинами прибувають бригади фахівців із необхідним устаткуванням, передусім з установками для осушування приміщень.

У Чеській республіці рівень рік протягом останніх вихідних різко впав, однак, евакуйоване населення зможе повернутися до своїх квартир і будинків ще не скоро. Ремонт електромережі й каналізації, осушування квартир і підвалів займе тижні або й місяці. У Празі а неділю обвалився вже третій багатоквартирний будинок від розмоклих стін. Ніхто не постраждав, бо під час повені жителів евакуйовано.

Тим часом у Німеччині рівень води в Ельбі поки що залишається аварійним. Численні квартали Дрездена залишаються під водою. За приблизними оцінками фахівців, шкоди в Німеччині становитимуть від 10 до 15 мільярдів євро. Дещо менше коштуватиме ліквідування матеріальних шкод у Чеській республіці, яка поки що отримала від Європейського союзу лише 50 мільйонів євро термінової допомоги.

Звертаючись під час недільної наради в Берліні до керівників Чехії і Словаччини, які поки що не є членами Європейського союзу, австрійський канцлер Шюссель підкреслив: наше покоління переживає найгіршу природну катастрофу, і якщо ці дві країни, тобто Чеська республіка й Словаччина отримають меншу фінансову допомогу, ніж члени ЄС, то вони заслуговують на нашу цілковиту солідарність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG