Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: «Не доводиться вірити в перспективу держави», та інше


Огляд: «Не доводиться вірити в перспективу держави», та інше

Київ, 20 серпня 2002 - Окрилені успішно проведеною військовою операцією проти Афганістану Сполучені Штати, схоже, "переключились" на Ірак. Хоч офіційно Вашингтон не підтверджує своє підготовки до антиіракської акції, однак стурбовані заяви американського керівництва доводять, що атаки США по іракських позиціях не за горами. Фактично усі світові країни про свої позиції з цього питання уже заявили. Не виявляють особливого бажання підтримати антиіракську кампанію як мусульманські країни, так і західноєвропейські держави. Україна, яку пов'язують із Багдадом, не лише скандальні історії (про нелегальний продаж зброї режиму Саддама Хусейна), але й багаторічна економічна співпраця, іракське питання, явно, мало б хвилювати. За деякими підрахунками, ще двадцять років тому 70% товарообміну в Іраку випадало на Радянську Україну. Не проти попрацювати з Багдадом Київ і сьогодні (за останні два роки країни "обмінялися" відкриттям посольств). Як поводити себе Україні у випадку американської військової кампанії проти Іраку, щоб не обірвати можливість майбутньої тісної співпраці з Багдадом і в той же час не нашкодити відносинам із Вашингтоном? Чи піде Київ на підписання з американцями угоди, яка захищатиме їхніх миротворців від Міжнародного карного суду? Про це в газеті «День» розповідає заступник Держсекретаря МЗС України Володимир Єльченко.

Останнім часом постать київського мера вочевидь привертає до себе увагу. Можливо, і без бажання на те самого Олександра Омельченка. Кореспондент газети “Правда України” у статті “У Київського голови серйозні проблеми?” згадує передісторію виникнення облоги на столичного мера, а також прогнозує – до чого може привести кампанія з його дискредитації.

А в матеріалі, що має заголовок “Завершено розслідування трагедії”, часопис розповідає про попередні висновки комісії щодо причин скнилівської авіакатастрофи. Як пише газета, до катастрофи призвела низка помилок військових і цивільних осіб – одні неякісно виконували свої обов'язки, інші просто самоусунулися від їх виконань.

А ось газета “Вечірні вісті” стверджує, що “влада намагається “навісити” львівську трагедію на мера опозиції”. Такої думки дотримується і народний депутат Олександр Турчинов, із коментарем якого також можна ознайомитися на цій же шпальті. Він, зокрема, наголошує, що влада, вже традиційно, намагається перекласти все з хворої голови на здорову. Не даремно ж, що втілення цієї мети покладено на Євгена Марчука, відомого своєю “порядністю”, котрий згідно своїх обов'язків, повинен був поцікавитися авіашоу до його початку, а не після.

У замітці “Сиротами зробило авіашоу” знайомить з кількістю людських жертв скнилівської катастрофи й газета “Сільські вісті”. А в матеріалі “Борімося – поборемо” можна ознайомитися з думкою народного депутата, лідера Соцпартії Олександра Мороза про причини нинішньої кризи в Україні, як економічної, так і політичної, а також про шляхи виходу з неї. “Не доводиться вірити в перспективу держави. - наголошує автор. Авторитаризм в усіх його ланках насаджує насильство, зло. Відчуття безкарності, коли законодавство заблоковане, ... а об'єктів розправи стає дедалі більше, врешті-решт створює для правителів-феодалів ситуацію, з якої вони порятунку у своїй державі не знаходять. А щоб одержати гарантії благополуччя й спокою за рубежем доводиться платити за векселями довіри. Платити господарськими об'єктами, галузями, пільгами... Платити суверенітетом.” – такі не надто райдужні думки висловлює в “Сільських вістях” напередодні Дня незалежності парламентарій Олександр Мороз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG