Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична операція США в Афганістані, а також підготовка до удару по Іраку; Загибель російського військового гелікоптера в Чечні


Антитерористична операція США в Афганістані, а також підготовка до удару по Іраку; Загибель російського військового гелікоптера в Чечні

Прага, 21 серпня 2002 – Антитерористична операція США в Афганістані, а також підготовка до удару по Іраку і далі залишаються у центрі уваги західних коментаторів. Оглядачі відгукуються також на загибель російського військового гелікоптера в Чечні.

Коментуючи антитерористичну акцію США в Афганістані, газета «Вашингтон пост» у редакційній статті закликає адміністрацію президента США Буша докласти активніших зусиль до розслідування повідомлень про порушення людських прав в Афганістані, якого допустилися американські або союзницькі сили. Особливо йдеться про випадки, в яких постраждали цивільні особи. Під союзницькими силами газета розуміє і загони Північного альянсу, які, за допомогою США стали нині провідною силою в Афганістані. Газета наводить зокрема останні повідомлення про масові могили у Дашт-і-Лейлі, де поховано близько тисячі, як видно з усього, полонених Аль-Кайди й талібану, яких сили Північного альянсу фактично задушили в металевих контейнерах без доступу повітря. Газета критикує адміністрацію США за те, що у цій справі не проведено жодного слідства.

Інша американська впливова газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті закликає адміністрацію Буша ширше інформувати громадськість про свої наміри у справі Іраку. Досі офіційні особи США заявляли про розробку в Іраку ядерної зброї, про його причетність до міжнародного тероризму, причисливши цю країну до «вісі зла», однак, не навівши жодних конкретних фактів, які підтвердили б ці звинувачення. При цьому адміністрація натякає на розвідувальні дані, веде далі газета, про які офіційні особи не бажають інформувати громадськість. Тому, як вважає «Нью-Йорк таймс», США не можуть розпочинати війни на підставі даних, про які заборонено знати широкій громадськості. Тим часом, додає газета, навіть деякі представники адміністрації визнають, що переконливих доказів причетності Іраку до терористичних актів у США 11 вересня минулого року нема. З цієї причини, закінчує газета, не може бути дискусій про війну або мир, коли людям відмовлено знати про достовірні факти.

Тим часом німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» порушує справу катастрофи військового гелікоптера в Чечні, унаслідок чого загинуло 115 військовослужбовців. Незважаючи на те, чи гелікоптер упав у зв’язку з технічними неполадками, чи його збили чеченські партизани, газета доходить висновку про «жалюгідний стан російських збройних сил». З іншого боку цей випадок, на думку газети, спростовує заяви Москви про значний поступ у досягненні миру в Чечні. Таким чином, як підкреслює німецька газета, населення Росії і її армія і далі розплачуються за відсутність політичного вирішення чеченського конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG