Доступність посилання

ТОП новини

Мушарраф переписав конституцію Пакистану


Мушарраф переписав конституцію Пакистану

Прага, 22 серпня 2002 – Преса й міжнародні правозахисні організації відгукуються на широкі нововведення в конституції Пакистану, які в однобічному порядку впровадив генерал Мушарраф і які поширюють його контроль над країною, захоплений 99-го року унаслідок воєнного перевороту.

Генерал Мушарраф, який минулого року проголосив себе президентом Пакистану, нині впровадив 29 поправок до конституції країни, які по суті знімають будь які обмеження на його владу. Відтепер він може розпускати обраний парламент, призначати командуючих військами й членів Верховного суду. Відтепер військові матимуть ширші політичні впливи й отримають значну частину місць у новоствореній Національній раді безпеки.

Коментуючи ці заходи пакистанського керівника, оглядачі підкреслюють, що він є одним із найближчих союзників США в боротьбі проти терористів Аль-Кайди й талібану. Із цієї причини деякі оглядачі, з одного боку критикуючи дальші авторитарні кроки Мушаррафа, з іншого підкреслюють, що без нинішніх заходів пакистанський керівник під тиском надзвичайно сильних ісламських фундаменталістських організацій втратив би владу, на яку претендують ісламські екстремісти й клерикали. Багато бойовиків Аль-Кайди й талібану знайшли в Пакистані притулок після початку антитерористичної операції в Афганістані. Досі ісламські фундаменталісти мали серйозні впливи і в армії, особливо у силах безпеки, які свого часу надавали підтримку режимові талібан в Афганістані.

Тим часом лідери опозиції, звинувачені свого часу в корупції й некомпетентності і які стали жертвами воєнного перевороту Мушаррафа, нині заявили, що вони боротимуться проти однобічних диктаторських нововведень Мушаррафа і закликали Сполучені Штати виявити тиск на нього з метою змусити його скасувати оголошені конституційні поправки.

Однак, як уже було згадано, Мушарраф є одним з найближчих союзників Вашінгтона у боротьбі з тероризмом, тому, виступаючи на прес-конференції, представник держдепартаменту Фредерік Джоунс стримався від коментарів, додавши лише, що відновлення демократичного громадянського правління залишається надзвичайно важливим у Пакистані. За його словами, Сполучені Штати очікують проведення у жовтні вільних і чесних загальних і провінційних виборів у Пакистані, які пообіцяв сам Мушарраф.

Журналісти наводять також реакцію Мушаррафа на заяви опозиції, який на прес-конференції з’явився у генеральському мундирі, підкресливши таким чином, що парламент не матиме права змінити його розпорядження, які, за його словами, Мушарраф зробив частиною конституції.

Правозахисні групи тим часом вважають, що Сполучені Штати повинні втрутитися й виявити тиск на пакистанського керівника, інакше він ніколи не відмовиться від диктаторського стилю і не дасть жодних шансів демократизації країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG