Доступність посилання

ТОП новини

Воїслав Коштуніца офіційно балотувався на президента Сербії


Воїслав Коштуніца офіційно балотувався на президента Сербії

Прага, 23 серпня 2002 - Стало відомо про те, що президент Югославії Воїслав Коштуніца балотувався на пост президента Сербії.

Коштуніца заявив, що у разі, якщо його буде обрано, він " не буде співпрацювати, а буде конфронтувати з республіканським Кабінетом міністрів, що його очолює прем’єр-міністр Зоран Джінджич. Три з-поміж шістнадцяти партій правлячої коаліції заявили про намір підтримати Коштуніцу. На думку оглядачів, це остаточний розвал коаліції. Глава держави не сказав, чи під час кампанії має намір подати у відставку з посади, яку наразі обіймає.

Я звертаюся до колеги із сербського відділення Південнослов’янської Служби Радіо Свобода Раде Радовановіча з проханням прокоментувати цю подію.

Радовановіч:

Це повідомлення є найважливішою вісткою дня, але не є несподіваним. Коштуніца чекав до останньої миті, щоби балотуватися, наче хотів показати своїм виборцям, наскільки йому є важливою держава Сербії й Чорногорії, яка зараз зветься Союзною Югославією ( а ніхто не знає, як буде зватися, якщо матимуть місце державні зміни) і чи взагалі ті держави ще існуватимуть. Отже Коштуніца мусів балотуватися, бо не відомо і те, що буде з посадою президента теперішньої держави і його політичною кар’єрою.

Ваннек:

А що може мути?

Радовановіч:

Те, що передусім Сербія на теперішніх виборах отримає нового президента (а не треба забувати, що дотеперішній президент Мілан Мілутіновіч – член Мілошевічевої соціалістичної партії Сербії – йтиме до Гааги, бо його звинувачують у воєнних злочинах).

Той, хто буде на його місці – а буде за всіма прогнозами – чи Воїслав Коштуніца, котрий, як відомо, відстоює національні й традиційні засади – аж до націоналізму, або – як показують опитування – Міролюб Лабус – відомий у Європі економіст, професор із Белграда і наразі віце-прем’єр союзною влади.

Це буде цікаво, бо все залежить від того, як новий президент Сербії співпрацюватиме з прем’єром Зораном Джінджічем.

Ваннек:

А що є в інтересах самого Джінджіча?

Радовановіч:

Він завжди повторює, що важливим є продовження процесу реформ, процесу наближення Сербії до Європи. Отже, важливо, щоб новим президентом був Міролюб Лабус.

Однак, Джінджіч каже, що співпрацюватиме з Воїславом Коштуніцею, якщо оберуть його.

Я розумію Джінджіча і добре знаю його, тому можу сказати, що його політичний інтерес у цьому випадку такий, мовляв, "я – за реформи і мій кабінет уже доводив це не раз. Тому якщо будуть проблеми з тими реформами, то винен не я, а президент Сербії (а втому випадку це буде Воїслав Коштуніца). Тому кожен із політичних гравців на сьогоднішній політичній сцені Сербії має свій інтерес у майбутніх виборах на президента Сербії.

Ваннек:

Хвала лєпо (дякую)

Радовановіч:

Біло є мі задовольство (із великою приємністю).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG