Доступність посилання

ТОП новини

Незалежній Україні – 11 років! Молоді політики, оцінюють здобутки їхніх старших наставників і говорять про майбутнє. Чим завершилося засідання Четвірки, чи домовилася вона про спільні акції протесту?


Незалежній Україні – 11 років! Молоді політики, оцінюють здобутки їхніх старших наставників і говорять про майбутнє. Чим завершилося засідання Четвірки, чи домовилася вона про спільні акції протесту?

Київ-Прага, 23 серпня 2002 - Ведучі програми: Ольга Буряк у Празі, Павло Вольвач у Києві. Гості студії: молоді політики - народний депутат від фракції «Наша Україна» Юрій Павленко (27 років), голова молодіжного національного конгресу Віктор Рог (35 років) та на телефонному зв’язку народний депутат від фракції комуністів Олександр Голуб (32 роки).

Ольга Буряк

Незалежній Україні – 11 років! Найцінніший скарб українців – власну державу – розбудовуватиме у майбутньому молоде покоління. Сьогодні у нас у студії молоді політики, яким по 30 років, і ми спробуємо оцінити здобутки їхніх старших наставників і поговорити про майбутнє. Свято незалежності, яке відзначають в Україні вже 11-й рік, як завжди буде гучним. Але спершу давайте поглянемо якою Україна зустрічає 11 річницю свого відродження.

Надія Степула

Проголошення Україною незалежності багато в кого вселило оптимізм. Проте оптимізму того виявилося замало, щоб народ, справді, відчув себе громадянами незалежної держави. Складні і часто гіркі українські будні склалися в 11 років успіхів та невдач у не розрубаних гордієвих вузлів проблем, нерозв’язаних завдань та мальовничих планів. Сьогодні Україна, географічно розміщена в центрі Європи, намацує шлях до Європи, але і водночас дивно балансує між ЄС та ЄврАзЕС, має наміри вступити до НАТО, але не створює для цього позитивного громадського тла, бажає стати розвиненою, багатою країною, але не здатна побороти корупцію чи створити для цього бодай демократичну правоохоронну систему. Країна з працьовитим і терплячим народом, якому все більше бракує як праці так і терплячості. Романтика навколо незалежності пішла у минуле. Українці зіштовхнулися з жорсткою реальністю – переважна більшість населення за межею бідності. Складається враження, що незалежними себе українці почувають лише самі від себе. Усе решта – міф або викривлена реальність. За 11 років Україна все ще перебуває в силовому полі своєрідного брежнєвізму, коли влада й народ є задекларованими партнерами, а, насправді, палкими ворогами. Чи не цим пояснюються і перманентні акції протестів, що час від часу намагаються сколихнути зачаровану українську рутину. Для історії 11 років – це ще не час, це тільки вступ, чорновик. Чи будуть його колись переписувати, як це зазвичай з історією на наших теренах робилося? Чи будуть пояснювати, обґрунтовувати вади росту, пов’язуючи їх із становленням на ноги? Чим далі тим складніше буде пояснювати це не тільки новим поколінням, які народилися вже в незалежній Україні, а, навіть, сусідам по Європі та трохи дальшим. Настав час не тільки долати вади росту, а й рости. І хоч оптимізму в криницях душ і, справді, поменшало, криниці ті ще не пересохли. Хай живе Україна!

Ольга Буряк

Отже, що залишає молоді старе покоління, частина якого або боролося за незалежність або чинила цьому спротив, або просто не заважала розвитку української незалежної держави? Давайте сьогодні разом із вами проаналізуємо, чого вони досягли за ці 11 років і що залишають молодому поколінню українців? Я передаю мікрофон моєму колезі у київській студії Павлові Вольвачу.

Павло Вольвач

Шановні гості, ви представники різних політичних партій, різних політичних орієнтацій, але якоюсь мірою ви репрезентуєте одну вікову групу – молодь. Ви виразники інтересів молодих. Як почуває себе молодь у нинішній українській державі? Як живеться молодій українській людині?

Віктор Рог

Що до молоді, то повинен перейти на позитивну ноту відзначення української незалежності. Справді, народилося покоління української молоді, яке вважає Україну своєю державою. І коли це покоління досягне того рівня, де приймаються рішення, які впливають на державну політику, тоді держава стане, справді, українською. До сьогоднішнього дня, на жаль, покоління, яке знаходиться при владі в Україні до кінця не уособлює себе з Україною, і не є до кінця українським. 24 серпня 1991 року Україні був даний шанс. Наскільки цей шанс використали, це питання ми, можливо, сьогодні також будемо обговорювати. Сьогодні українська молодь має можливості себе реалізувати. І йдеться про те, щоб влада дала українській молоді можливість не лише бути майбутнім України, а бути вже сучасним України. За віком ми, присутні в студії, вже не такі й молоді, росте покоління 18-річних і також заявляє про себе. Ми відчуваємо, що надходить час, коли вже вони будуть у цій студії представляти молоде покоління.

Ольга Буряк

А ви вже будете при владі?

Віктор Рог

Не знаю, будемо ми при владі чи ні, але вважаємо, що місія кожного покоління – зробити все, щоб наступне покоління було кращим за нас. І ми сподіваємося, що наступне покоління, дійсно, буде кращим за нас.

Ольга Буряк

У нас на зв’язку пан Олександр Голуб. Що для Вас особисто означає незалежна Україна?

Олександр Голуб

Я би погодився з Надією Степулою, яка робила огляд щодо України. На мій погляд, ще говорити про незалежну Україну зарано. Дійсно, ми маємо якісь формальні ознаки незалежності, однак, країна яка не може проводити власну економічну і соціальну політику, ту саму молодіжну політику, про яку ми зараз говоримо, не може називатися незалежною. Певні процеси, які розпочалися останнім часом, дали можливість молоді отримувати інформацію, більш вільно спілкуватися із світом. Але питання, скільки молодь може цим користуватися? Ми знаємо, який стан сьогодні в Україні з наркоманією, СНІДом, із безробіттям, яке, перш за все, б’є по молоді. Отже, майбутнє цієї молоді, думаю, під великим знаком питання, якщо ми будемо продовжувати йти шляхом, яким йшли досі.

Ольга Буряк

Голова Народного руху України Геннадій Удовенко вважає, що старше покоління, яке останні 11 років розбудовувало Україну, не залишає молоді державницької ідеології і національної ідеї.

Геннадій Удовенко

Що ми не досягли і не виправдали сподівання українського народу - в Україні все таки немає державної ідеології. Я вважаю, що основою цієї ідеології повинна бути українська національна ідея. Ми повинні згуртуватися навколо цієї ідеї. Це не націоналістична, а національна ідея. Ми повинні сформувати українську політичну націю, зробити все для того, щоб кожна людина, яка живе в Україні, незалежно від свого етнічного походження, пишалася тим, що вона є українцем.

Ольга Буряк

Шановні гості, ви люди усі молоді, вже у політиці і вам розбудовувати Україну і зміцнювати її незалежність. Що ви вважаєте зараз треба робити, аби народ український відчув, що його об’єднує спільна ідея?

Юрій Павленко

Я не можу погодитися з попереднім співрозмовником стосовно того, що Україна не є незалежна. Вона є незалежна, і Україна може дуже багато. Питання, наскільки ми можемо реалізовувати наші можливості, які існують і є достатньо потужними. Що треба, насамперед, зробити, щоб нація об’єдналася? Я думаю, що є спільна ідея, спільні кордони, спільні завдання. Територія достатньо велика. Подорожуючи Європою і спілкуючись із людьми інших держав, я дуже дивувався, чому вони живуть краще ніж ми. А живуть вони краще від таких простих речей, як те, що ніколи чиновник середнього рівня в Європі не дозволить собі порушувати правила й закони. Існують правила. Культура людей дає можливість, справді, зменшувати рівень корупції і давати потужній поштовх для розвитку держави.

Ольга Буряк

Пане Рог, Ви погоджуєтесь з паном Удовенком, що старше покоління не залишає молоді державницької ідеології і національної ідеї?

Віктор Рог

Я би так не сказав. Хотів би потішитися з того, що нове покоління комуністів вважає, що Україна ще не є незалежною, так як старше покоління вважало Україну незалежною ще за часи Радянського Союзу. Пригадую, прозвучало питання, що треба зробити, щоб українці себе усвідомили незалежною державою і незалежною нацією. Одного разу я по телевізору дивився кадри, що в Німеччині вийшло на вулиці ціле місто і протестувало проти того, що на годину раніше почали зачиняти магазини. Західне суспільство готово реагувати адекватно щоб захистити свої права. Українське суспільство залишається більш інертним, пасивним. Хоча за останні роки спостерігається, що страх і пасивність відходять в минуле, але на сьогодні українці ще є недостатньо активна й солідарна нація. Ми і є націоналістами тому, що усвідомлюємо – наскільки буде активна і солідарна нація, настільки буде міцною, багатою і перспективною держава. І тому спрямовуємо свої зусилля саме на розбудову нації, національного суспільства.

Олександр Голуб

Думаю, що з’єднати може лише та ідея, той стан, коли людина себе, дійсно, відчує незалежним громадянином. Людина повинна знати, що може вивчити свою дитину в школі, в вузі, що якщо вона захворіє, то держава забезпечить лікування на нормальному світовому рівні. На сьогоднішній день всі люди, які проживають на території України вже об’єднані. Інша справа, що вони це не відчули. Дуже велика помилка багатьох політиків, деяких релігійних діячів, які своїми діями, закликами роз’єднують Україну.

Ольга Буряк

Нинішнє покоління не заслужило незалежності України, тому що воно за неї не боролося, - так вважає засновник право-радикальної Української Національної Асамблеї, нині політолог Дмитро Корчинський.

Дмитро Корчинський

Незалежність на нас «впала». Це, дійсно, так. Радянська імперія розвалилася з тих самих причин, з яких розвалилися перед тим усі інші імперії. Більшість країн не заслужили власної незалежності. Так само, ймовірно, не заслужило незалежності і наше покоління. Ïї, можливо, в якійсь мірі, заслужили наші предки і, я сподіваюся, що її виправдають наші нащадки.

Усе залежить від того, чи знайдуться люди, і їх потрібно небагато, здатні на великі вчинки. Нація - це не кордони, не валюта, не система. Нація - це сума подвигів, сума великих звершень. Оцим усе визначається. Тут нам потрібні люди, які будуть здатні на великі звершення, позаяк гроші, події, народ він завжди притягується на великі вчинки. Отаких великих учинків нам зараз не вистачає, але я сподіваюсь, що вони будуть.

Ольга Буряк

Дмитро Корчинський каже, що Україні потрібні справжні герої. Давайте послухаємо матеріал, щодо того, кого в Україні сьогодні вважають героями і нагороджують державними й президентськими нагородами.

Керівників найбільшої в Україні горілчаної компанії «Союз-Віктан» Андрія Охлопкова та Віктора Удовенка Кримський апеляційний суд визнав сьогодні винними у замовленні двох убивств і засудив їх до 15 років ув’язнення. Обидва «герої» відзначені президентськими грамотами й орденами за заслуги перед Вітчизною. Детальніше Володимир Притула із Сімферополя.

Володимир Притула

Суд, коли призначали покарання, крім усього, врахував те, що підсудні характеризуються позитивно та мають урядові нагороди. Як повідомив адвокат пана Охлопкова Роман Тютюнник, обидва засуджені керівники «Союз-Віктану» були відзначені почесними грамотами президента України та орденами «За заслуги перед Вітчизною», а також нагороджені Орденами Святого князя Володимира Української православної церкви Московської патріархії.

Сьогодні ж президент України Леонід Кучма своїм указом присвоїв звання герой України з врученням ордена генеральному директору державного підприємства виробничого об’єднання Південний машинобудівний завод імені Макарова Юрію Алєксєєву, генеральному директору Харківського акціонерного товариства «Турбоатом» Анатолію Бугайцю і генеральному конструктору державного підприємства Запоріжське машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені Івченка Федору Муравченку.

Як виглядає український бізнес дуже небезпечна справа. Шанси отримати конфіскацію всього особистого майна,чи якусь видатну державну нагороду у підприємців, напевно, приблизно, рівні.

Ольга Буряк

Отже, ми бачимо, що сьогоднішні герої України – це підприємці, бізнесмени. Як ви гадаєте, така пошана до бізнесу заслуговує на відзнаку героїв України?

Юрій Павленко

Я, чесно кажучи, не зовсім би погодився, що заслуговує на відзнаку. Якщо ми навіть подивимося на державний бюджет, який близький до бюджету компанії «Сіменс», то відзначати і, тим більше, давати будь-якому бізнесмену, чи керівникам якихось великих підприємств нагороди героїв України, я думаю, що ще для цього час не настав. Коли ми, насправді, будемо багатою країною, коли ці підприємства, справді, створять бюджет України гідний, який зможе давати можливість Україні виконувати усі необхідні завдання, які стоять перед нею, тоді ці люди зможуть бути героями України.

На моє глибоке переконання, на сьогоднішній день дуже мало є людей, які, справді, заслуговують на відзначення нагородою герой України, тому що ще немає тих подвигів, які справді б зробили Україною сильною державою.

Ольга Буряк

Пане Рог, як Ви вважаєте, яких подвигів і героїчних вчинків від молодого покоління очікують зараз, аби зміцнити образ України в самій державі і звичайно за кордоном?

Віктор Рог

Насамперед, від молодого покоління очікують вчинків, подвигів у тому плані, щоб були якісь конкретні результати, були конкретні досягнення. Я б нагороджував заслужених людей за фахом, освітою і т. д. Ті люди заслуговують пошани і визнання, які мають значні або виключні досягнення, спрямовані на благо й розвиток народу, чи це будуть бізнесмени, чи це будуть військові, чи прості лікарі, чи освітяни. Власне у цьому плані треба звертати більшу увагу, а не тому, щоб роздавати нагороди тим, хто є наближений, або більш любий нашому сьогоднішньому керівництву.

Ольга Буряк

Пане Голуб, як Ви вважаєте, потрібні зараз Україні молоді стахановці?

Олександр Голуб

Україні, дійсно, потрібні герої. Але я б сказав: «Яка влада - такі і герої». Тобто, це зрозуміло і логічно з точки зору влади, які люди отримують нагороди.

Сьогодні вижити і забезпечити більш-менш свою сім’ю - це вже є подвиг у сучасній Україні. До героїв на сьогоднішній день можна віднести більшу частину населення, яке в тих умовах, які їй створили, все ж таки виживає, все ж таки народжує дітей, намагається їх вивчити, якимось чином намагається розвинути бізнес, намагається йти в дослідницькі інститути, займатися наукою.

В Україні багато героїв, тих людей, які, дійсно, створили цю незалежність, але створили її раніше. Наприклад, це майно, за рахунок розпродажу якого сьогодні будується бюджет України. Фактично, розпродується те майно, яке будувалося іншими поколіннями. На сьогоднішній день ті герої, які в цих тяжких умовах зібрали минулого року великий врожай. Ми його мали, ми ним користувалися, за рахунок його ми живемо.

На сьогоднішній день героями можна назвати тих людей, які підтримують вітчизняну науку, яка в страшному становищі сьогодні знаходиться. Отже, в нас героїв багато, але, я думаю, що в принципі, наш уряд і наше керівництво повинні зробити такі кроки, щоб якраз героїчного стало менше в нашому житті.

Ольга Буряк

Сьогодні владу звинувачують у тому, що від здобуття державної незалежності влада так і не змогла згуртувати українців навколо національної ідеї, тому що президент Кучма, мовляв, поховав національну ідею зокрема і тим, що оточив себе злочинцями й антиукраїнськими силами. Подібну риторику ми чуємо сьогодні і від національно-демократичних сил, і від комуністів.

Говорить лідер комуністів Петро Симоненко.

Петро Симоненко

Влада сьогодні, я не боюсь цього слова, я розумію, що хтось мене не сприйме, але система влади злочинна і вона не може свято робити для людей, вона робить фейерверки для себе.

Ольга Буряк

Часто від національно-патріотичних сил можна чути таке висловлювання, мовляв, чим гірше для України тим краще для комуністів. Відомий український поет і громадський діяч, комуніст із стажем Борис Олійник вважає, що українці, в тому числі й комуністи, заслужили жити у незалежній державі. Він нагадує, що у 91 році комуністи голосували за суверенітет України і тепер, якщо потрібно, будуть першими захищати незалежність.

Борис Олійник

Якщо хтось передбачає, що це випадковий збіг обставин, то він глибоко помиляється, оскільки це закономірний історичний процес. Ми незалежність вистраждали. Я знаю, що переважна більшість комуністів голосувала за незалежність. Лівий фланг, все таки, сподівався на те, що це буде соціальна держава, у центрі уваги стоятиме людина, про що велеречиво говорять на всіх майданах і трибунах. Але, на превеликий жаль і подив, ви знаєте, що клани прихопили владу і хто нами править.

Для мене це Вітчизна і я гордий з того, що я народився в Україні. І думається мені, що справжні комуністи мислять так само. Якщо хтось і буде захищати цю незалежність, то як завжди, за звичай: «Комуністи, три кроки вперед».

Ольга Буряк

Я хочу звернутися до народного депутата від фракції Комуністів Олександра Голуба. Пане Голуб, чи усі українські комуністи сьогодні зацікавлені у незалежності України і щиро стоять на сторожі найбільшого здобутку українців – своєї держави.

Олександр Голуб

Сама постановка такого питання, на мій погляд, досить дивна, тому що правильно сказав і Петро Миколайович Симоненко й Борис Ілліч Олійник, щодо конкретних дій комуністів.

Як би ми сьогодні не говорили, адже сама держава і ті великі здобутки, які в неї були, і я впевнений ще будуть, але ті, що були, були створені, значною мірою, завдяки комуністам. Я не думаю, що, взагалі, можна ставити так питання - чи комуністи за незалежність, чи проти незалежності якимось чином виступають. Звичайно, є різні люди, різні висловлювання. Я не думаю, що нормальна людина буде виступати проти ідеї незалежності. Ми можемо виступати проти певних процесів, які розпочалися останнім часом у нашій державі, я маю на увазі, останні 11 років, які пройшли. Так, дійсно. Але це не є виступ проти незалежності.

Я, взагалі, не вважаю, що у даному випадку комуністи повинні чимось виправдовуватися. Я не думаю, що на сьогоднішній день хтось для цього зробив більше.

Я все ж таки категорично не погоджуюся з паном Павленком, який коментував мої висловлювання щодо незалежності, на жаль, ми маємо лише формальні ознаки незалежності. Не може бути незалежної держави, в якій залежна не лише державна влада, не лише уряд, але в якій залежні ті структури, ті громадські об’єднання, які себе називають опозицією, або намагаються стати опозицією, які не можуть бути цією опозицією без підтримки із Заходу. Вони не можуть бути опозицією, скажімо, без матеріальної, ідеологічної, без підтримки інформаційної із Заходу. Про яку тоді незалежність, взагалі, говорити?

Ольга Буряк

Пане Голуб, комуністи зараз також в опозиції?

Олександр Голуб

Безумовно.

Павло Вольвач

У мене питання щодо зменшення патріотичного градусу в українському суспільстві, про яке останнім часом досить часто лунають голоси і багато говориться. Це підтверджується і цифрами соціологічних досліджень, таке твердження. Але як це узгоджується з результатами останніх парламентських виборів? Чи це не свідчить про певний перелом у ситуації, зміну тенденції?

Віктор Рог

Власне, я би сказав, що найкращі соціологічні дослідження – останні парламентські вибори, котрі яскраво показали, як на Західній Україні - так і тепер на Східній - державницькі позиції здобувають все більшу й більшу підтримку серед молоді. Так що патріотичні почуття не зменшуються.

Можемо казати, що деякі політики, котрі свого часу репрезентували і досі репрезентують патріотичні сили, себе дискредитували або втрати позиції, на яких вони були раніше. Це також об’єктивно - на арену виходить молоде покоління, можна згадати про Ющенка, Тимошенко, низку нових людей, які репрезентують нову генерацію патріотичних політиків.

Хочу погодитися з Олександром Голубом, котрий сказав, що не може бути незалежною опозиція, яка чекає підтримки із Заходу. Але доповню: не може бути незалежною та опозиція, яка орієнтується на підтримку зі Сходу. Згадуючи парламентські вибори, зазначу - російські чинники підтримували комуністів і закликали за них голосувати громадян, що було грубим утручанням у наші внутрішні справи.

Павло Вольвач

Якщо точки дотику знаходять і націоналісти, і комуністи – мабуть, патріотизм поза всякою небезпекою.

Юрій Павленко

На жаль, так сталося, що не зважаючи на те, що ми 11-й рік живемо в незалежній державі, Україна продовжує залишатися певною ареною боротьби інтересів великих держав. І насправді відбувається в Україні боротьба Росії й Заходу, зокрема, США. І наскільки самі українці зможуть себе побачити, справді показати свою силу і потугу протистояти і досягати того результату, який вигідний українцю і Україні, – настільки тоді ми справді станемо потужною сильною й незалежною державою.

До пана Голуба – цікава заява, що опозиційна комуністична партія фінансується із Заходу. Це офіційна заява чи це обмовка?

Олександр Голуб

Я взагалі казав – ми знаємо, яка опозиція вимагає сьогодні підтримки. Ми сьогодні читаємо в газетах, на підтримку якої опозиції сьогодні висловлюються ті чи інші політики на Заході. Чомусь мої шановні політичні опоненти про це не кажуть. І не кажуть, що це є втручання.

Так, дійсно, я абсолютно погоджусь, що на сьогодні Україна є ласим шматком дуже багатьох держав, які хотіли б репрезентувати в Україні свої інтереси аби щоб Україна, фактично, була не державою, а територією для управління, за її рахунок вирішувати свої геополітичні інтереси.

Я не погоджуюсь з тим, що комуністи шукали якоїсь спеціальної підтримки на Сході, в Росії. Політика, яку проводила під час виборів (і сьогодні проводить) комуністична партія – абсолютно відверта й відкрита.

Адже, якщо це на користь Україні, то ми повинні підписувати договори і йти на зустріч із Росією, домовлятися з певних питань.

Якщо це на користь Україні, повинні підписувати такі самі договори з Польщею, Туреччиною, іншими державами.

Не може бути якихось пріоритетів – Схід чи Захід.

Уряд і президент, які репрезентують Україну, мають виходити з інтересів України й людей, які тут живуть.

Ольга Буряк

Як бачите, опозиційні політики молодого покоління не можуть порозумітися, так сам як і політики старшого покоління. Тим не менш, адміністрація президента готується до акцій протесту опозиції. Про це повідомив сьогодні заступник глави адміністрації з внутрішніх питань Валерій Хорошковський.

Валерій Хорошковський.

Звичайно, в адміністрації президента ведеться певна робота щодо відслідкування тих подій, які намічаються на 16 вересня.

Перш за все, це аналітична робота й робота, пов’язана з можливими соціальними наслідками цієї проблеми. Дуже просто робити якісь безвідповідальні заяви, а тепер уявіть, що та кількість ( хоч, я в це просто фізично не вірю), але дійсно ця кількість приходить до Києва, я погано собі уявляю.

Мабуть я скажу власній дружині, щоб вона не виводила дітей на вулицю. І хто буде за це відповідати? Тому що ми всі тут живемо, у нас є щоденні потреби і можу сказати, що це блокування може призвести до серйозних наслідків, перш за все, в економічно-соціальній сфері.

Я зараз скажу відверто – я дав завдання підрахувати, скільки це буде варто для державного бюджету. І я хочу, щоб цю цифру просто знали також. А то всім здається, що заходи, пов’язані з діяльністю опозиції, – це таке велике благо. Давайте порахуємо зворотну сторону цієї медалі і зрозуміємо, до чого це може призвести.

Так, ми достатньо спокійно відносимось. Мало того, ми вважаємо, що дії влади щодо забезпечення діяльності опозиції мають, перш за все, бути в правовому полі.

Так, у кожного своя точка зору, і він має право її висловлювати. Але в законному полі, правовому режимі.

І для цього робляться всі необхідні заходи, щоб ті події, які плануються, саме так і пройшли.

Ольга Буряк

Ми вкотре запрошували сьогодні Валерія Хорошковського взяти участь у “Вечірній Свободі”, і нам знову він відмовив. Ось Вам і прозорість влади, але сьогодні не про це.

Зараз триває засідання опозиційної четвірки. У нашій студії Віктор Міняйло, він має деякі подробиці. Чи домовилася четвірка про спільні дії?

Віктор Міняйло

Головна новина – те, що четвірка зібралася у повному складі. Тобто зустрілися Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Петро Симоненко й Віктор Ющенко. Він таки прибув на зустріч. Місце зустрічі тримається в секреті. Ми нещодавно зв’язувалися з головою соціалістичної партії Олександром Морозом, він сказав, що закінчиться розмова не раніше 10 години.

Нагадаю., що лідери четвірки планували зібратися о 19 годині в кулуарах парламенту в кабінеті Мороза. Крім голови соціалістів, туди завітали Петро Симоненко й координатор блоку “Наша Україна” Роман Безсмертний. Але з невідомих причин, можливо тому, що побачили журналістів ( а нас було лише двоє - я і кореспондент УНІАН) – місце зустрічі було терміново перенесено кудись у центр Києва. Лідери сіли в машини і кудись з’їхалися. Ми відвідали всі відомі заклади, де раніше збиралася опозиція, але лідерів четвірки ніде не зустріли.

Ольга Буряк

Це просто детективна історія навколо цієї зустрічі...

Віктор Міняйло

Такі новини на цей час.

Ольга Буряк

Дякуємо, Павле, будь-ласка.

Павло Вольвач

Я хотів би запитати – і опозиція, і влада можуть висловлювати різні позиції й оцінки щодо осінніх виступів, але чи не правий Леонід Кучма, коли заявляє, що народ опозицію не підтримає? Ті, кого раніше було прийнято називати “народними масами”, – як вони відреагують на анонсовані події?

Юрій Павленко

Громадяни зробили свій виборів під час парламентських виборів і віддали більше половини голосів за партії, які виступали проти влади і за зміну влади. Наскільки у вересні справді люди зможуть висловити думку вголос при камерах і контролі на ними – настільки буде залежати сила цих опозиційних виступів.

Віктор Рог

Слова Кучми, що народ не підтримає опозицію, я б розцінював як невдалий прогноз, але дуже вдалу інструкцію.

Я пригадую тогорічні заходи “За Україну без Кучми”, і як влада активно діяла, аби створити видимість, що народ не підтримає. Думаю, цього року будуть навіть активніші дії супроти опозиції з боку офіційної влади.

Юрій Павленко

Якщо справді відбудуться величезні масові виступи людей по відношенню до влади – просто дивує позиція пана Хорошковського: він рахує які витрати і хто буде нести відповідальність. За це має нести відповідальність влада, тому що вона довела народ до того стану, що він вийшов на вулиці.

Олександр Голуб

Дуже багато, якщо не все буде залежати від самої опозиції - наскільки вдасться напрацювати спільні лозунги, програму, на якій зійдуться представники опозиції, наскільки ця програма буде відповідати потребам більшості людей. Якщо це вдасться їй зробити, опозиція дійсно буде мати шанс на реальний протест на цю осінь.

Ольга Буряк

Таке останнє запитання.

Зараз Ваші наставники обговорюють спільні дії проти влади. Як молодь буде на це реагувати?

Юрій Павленко

На сьогодні немає остаточного рішення з боку блоку Ющенка “Наша Україна”. Воно буде ухвалено на початку наступного тижня стосовно того - чи буде блок брати участь у вересневих подіях.

Більшість налаштована на те, щоб брати, але є й інша думка. Думаю, коаліція молодіжних об’єднань "Наша Україна" максимально активно долучиться до участі у цих акціях. Тим більше, молодь завжди була основною рушійною силою.

Віктор Рог

Молодь чекає на зміни, молодь потребує змін і молодь буде боротися за ці зміни.

Павло Вольвач

Про-ленінські лаконічно...

Олександр Голуб

Безумовно, без активної участі у цих подіях у молоді немає майбутнього.

Ольга Буряк

Дякую, шановні гості. До зустрічі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG