Доступність посилання

ТОП новини

Ірак та інші мусульманські країни


Ірак та інші мусульманські країни

Прага, 27 серпня 2002 – Крім численних коментарів у західній пресі на тему можливого удару США по Іраку не бракує тут також відгуків на події в інших мусульманських країнах, зокрема в Пакистані та Афганістані.

Коментуючи дискусії навколо Іраку, оглядач газети «Нью-Йорк таймс» Ніколас Крістоф підкреслює, що проблема полягає не в тому – чи повинні Сполучені Штати змістити режим Саддама Хусейна, а в тому – яким коштом може бути здійснена ця акція, тобто скільки вона коштуватиме людських життів і грошей. Усні опитування показали, веде далі автор, що 57 відсотків американців підтримують воєнну акцію в Іраку, проте, на конкретне запитання – чи вони підтримують таку операцію, яка може потягти за собою значні втрати в людях, 51 процент виступили проти удару і лише 41 процент підтримали ідею удару по Іраку. Як і інші коментатори, автор закликає добре зважити наслідки удару: чи такий удар зможе запобігти вжиттю хімічної й біологічної зброї, чи, навпаки, спровокує її вжиття; чи така акція гарантуватиме усунення режиму Саддама Хусейна від влади і чи вона не підірве антитерористичних зусиль Заходу?

Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс» містить коментар Ранана Лурі з Центру стратегічних і міжнародних досліджень про останні авторитарні заходи пакистанського керівника Мушаррафа, який є одним із найближчих союзників Вашингтона у боротьбі з тероризмом. Минулого тижня генерал Мушарраф оголосив, що він не відійде від влади у жовтні, як спочатку було заплановано у рамках проведення нових виборів. Таким чином, пише автор, пакистанський керівник вибрав політичну ганьбу, аніж ризик бути усуненим від влади ісламськими фундаменталістами у наступних виборах цієї осені. З другого боку позиції Мушарафа послаблюють демократичні процеси, підтримувані Заходом. Коментуючи складне становище Мушаррафа, автор додає, що мова іде про надзвичайно небезпечний регіон, де потрібно бути особливо сильним, щоб вижити, як лідер. При цьому Мушарраф усвідомлює, що бути диктатором у мусульманській країні – це жодна ганьба.

На закінчення варто навести відгук у газеті «Нью- Йорк таймс» на ситуацію в Афганістані, де, із браку коштів знову постає хаос. Для відбудови нормального життя цієї країни, яка так довго страждала від воєн, потрібна постійна допомога Заходу, пише газета. Інакше сюди знову повернеться анархія. У січні західні донори пообіцяли надати 4 із половиною мільярди доларів для відбудови Афганістану. Досі сюди надходить лише гуманітарна допомога і, то в недостатній кількості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG