Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: «Осінній наступ... Президента України» та інше


Огляд: «Осінній наступ... Президента України» та інше

Київ, 28 серпня 2002 - Головною темою сьогоднішніх газет є нещодавній День незалежності України, який, на думку журналістів, був не таким, як попередні. Суто зовнішні відмінності – відсутність танків і літаків у центрі Києва, замість них – військові вибачення та оркестри. Але головне, на думку газетярів, було не вранці, а ввечері. Це – звернення Леоніда Кучми. Також зовсім не таке, як попередні. Президент не загрожував референдумами та розпусками парламенту, як уже неодноразово бувало за його правління. Навпаки. Вперше за вісім років Леонід Кучма заговорив про часткове і можливе обмеження своїх повноважень.

Кореспондент газети “Україна молода” називає сенсацією прагнення Президента України, щоправда поки що на словах, зменшити свої повноваження і змінити політичний устрій в державі від президентсько-парламентської республіки – до парламентсько-президентської. Сенсацією – тому що, Леонід Данилович досі лише настирливо збільшував обсяги своєї влади. Втім, - зауважує журналіст, - знаючи нахили та традиції гаранта, ще потрібно розібратися – що саме він сказав, що мав на увазі, а головне – які за усим цим проглядаються наміри. Про це кореспондент розмірковує в статті “Операція “Трансформація”, або Президент пішов е2 – е4, що скаже “О-4”?” А довідатися – як оцінюють привітальну промову Леоніда Кучми такі політики, як Віктор Ющенко, Петро Симоненко, Олександр Турчинов – можна в рубриці “Коментарі з приводу”.

З коментарями до звернення Глави держави українських політологів знайомить читачів також і газета “Сегодня”.

Дізнатися – як поставилася до виступу Президента Кучми лідерка опозиції Юлія Тимошенко, можна в газеті “Вечірні вісті”. На її думку, ця промова – настільки незвична, що вимагає термінового осмислення і термінової відповіді.

Тим часом, як зауважує кореспондент газети “Правда України” – нещодавнє звернення Президента України до співгромадян дещо спантеличило опозицію, і тим самим змішало їхні карти. Загалом же, автор статті, що має назву “Осінній наступ... Президента України” аналізує результативність, продуманість та підготовку опозиції до осінніх акцій непокори. Точніше, не підготовку, оскільки, -на думку журналіста, - опоненти Леоніда Кучми не надто активно та повномасштабно готуються до масових виступів протесту на 16 вересня.

“Що криється за словесною маскою?” – у статті під таким заголовком газета “Сільські вісті” пропонує читачам коментар до президентського звернення лідера соціалістів, народного депутата Олександра Мороза. На його думку, ”це звернення – є лише черговою спробою Глави держави замаскувати реакційні наміри щодо продовження узурпації влади з одночасним виведенням його поза межі відповідальності за наслідки правління.” Якби звернення президента були щирими, він би сьогодні ж оприлюднив ухвалений понад два роки тому закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, вніс би свій проект змін до Конституції і наполіг, аби до середини вересня він пройшов перше читання, запропонував би парламенту проект тимчасового документа, яким би обмежив свої повноваження. Але нічого цього, на думку Олександра Мороза, не буде. Тому опозиція і надалі буде домагатися змін, незважаючи на спроби нинішнього керівництва держави відволікти увагу громадськості від цієї справді болючої проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG