Доступність посилання

ТОП новини

Позиція МЗС України на російсько-грузинський конфлікт (до розмови міністрів закордонних справ України і Грузії)


Позиція МЗС України на російсько-грузинський конфлікт (до розмови міністрів закордонних справ України і Грузії)

Київ, 27 серпня 2002 - Увагу світових мас медіа, окрім Йоханнесбурзького саміту ООН з питань сталого розвитку, прикута до Кавказу. Конфлікт між Росією та Грузією, що розвивається за сценарієм “застосування сили”, бомбардування Панкіської ущелини, заяви лідерів грузинської держави щодо можливого виходу зі складу СНД, напруження на російсько-грузинському кордоні – все це змушує Україну вибрати певну позицію, і якщо не підтримати котрусь із сторін, то принаймні продемонструвати свої симпатії.

За умов глобалізації й взаємозалежності різних держав і регіонів одне від одного будь-який локальний конфлікт зачіпає інтереси інших країн, навіть тих, які не є географічними сусідками. Щодо України, то вона якраз належить до держав – сусідок Грузії та Росії, і разом із ними перебуває у складі СНД. Крім того, із Грузією Україна пов’язана ще міждержавним об’єднанням ГУУАМ, а з Росією – стратегічним партнерством.

Позиція офіційного Києва, тим не менше, визначилась одразу після загострення російсько-грузинського конфлікту, «зав’язаного» на Панкіській ущелині: як повідомив 27-го серпня на брифінгу керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України Сергій Бороденков, минулого тижня Президент Кучма дав свій коментар подіям у Панкісії, після чого відбулася телефонна розмова між керівниками зовнішньополітичних відомств України й Грузії – Анатолієм Зленком та Іраклієм Менагарішвілі: «А. Зленко зазначив, що Україна сподівається на розв’язання панкіської кризи мирними, дипломатичними методами. Як зазначив міністр, Київ підтримує державний суверенітет і територіальну цілісність Грузії...». Крім того, керівники зовнішньополітичних відомств обговорили також і перспективи ГУУАМ-у, адже незабаром у Нью-Йорку, під час засідання Генеральної Асамблеї ООН, відбудеться зустріч міністрів закордонних справ цього об’єднання.

За словами Сергія Бороденкова, найближчим часом Міністерство закордонних справ України не збирається робити ніяких заяв із приводу російсько-грузинського конфлікту: адже ситуація у Панкісії залишається напруженою, і спрогнозувати хід подій важко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG