Доступність посилання

ТОП новини

Самміт Землі в Йоганесбурґу


Самміт Землі в Йоганесбурґу

Прага, 28 серпня 2002 – У Йоганесбурґу триває десятиденний самміт Землі, в якому беруть участь керівники понад ста країн світу, Організації об’єднаних націй, міжнародних гуманітарних організацій, Світового банку і Міжнародного валютного фонду. Учасники цього форуму намагаються скоординувати зусилля в боротьбі з бідністю й голодом, а також у справі захисту навколишнього середовища планети.

Нинішня нарада в Йоганесбурґу відбувається саме в той час, коли низка африканських країн у зв’язку із посухою переживає небувалий за останнє десятиліття голод. В обличчі голоду опинилися 13 мільйонів людей і ця цифра, як передбачають фахівці ООН, зростатиме. Посуху, яка триває вже 2 роки, передбачено й на наступний рік. Тому головною темою дискусій на нинішній нараді в Йоганесбурґу стоїть проблема виробництва й розподілу продуктів харчування у світі.

На думку багатьох фахівців ООН і Світового банку, проблема полягає значною мірою у субсидуванні розвиненими західними країнами своїх аграрних секторів, а також в обмеженні доступу на міжнародні сільськогосподарські ринки країнам третього світу. Така дискримінаційна політика, на думку фахівців, не дає жодних шансів бідним країнам вийти з нинішньої безнадійної ситуації. Делегати гостро скритикували Сполучені Штати, де держава має намір збільшити допомогу фермерам, а також країни Європейського союзу, які призначають на субсидії фермерам близько третини доходів від сільського господарства

Під час понеділкових дискусій представники Світового банку закликали припинити субсидування сільського господарства і таким чином підвищити його конкурентноздатність. Крім того, за їхніми словами, якщо західні країни відкриють свої ринки для країн третього світу, то вони дадуть можливість виручати щороку від продажу їхньої продукції до 150-ти мільярдів доларів, що послужить стимулом для дальшого розвитку сільського господарства бідніших країн світу.

Проблему виробництва продуктів харчування учасники форуму розглядають у контексті збереження навколишнього середовища. Згідно зі звітом ООН, заслуханим на нараді, неконтрольоване вирубування лісів і розширення сільськогосподарських угідь несе серйозну екологічну загрозу, порушення природного балансу, що викликає посухи й нестачу питної води в окремих регіонах землі.

На самміті обговорено також харчові ресурси світового океану, де теж триває неконтрольована, браконьєрська експлуатація цих ресурсів і поглиблюється порушення природного балансу. У понеділок делегати форуму досягли першої домовленості у справі координації вилову риби у морях та океанах. Передбачені заходи, як вважають фахівці, мали би до 2015-го року допомогти відновити рибні запаси у світовому океані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG