Доступність посилання

ТОП новини

МЗС про кордони України з Росією та Румунією


МЗС про кордони України з Росією та Румунією

Київ, 27 серпня 2002 - Україна не сподівається, що найближчим часом буде вирішено питання щодо визначення морського кордону з Росією в Азовському морі, а також визначення кордону України з Румунією. Це на прес-конференції у Києві визнав заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ України Олександр Моцик.

Заступник держсекретаря МЗС України Олександр Моцик, власне, і відповідає за переговори щодо кордону як із Румунією, так і Росією. Ці дві країни сповідують дещо відмінні підходи від тих, які намагається реалізувати Київ. Олександр Моцик заявив, що не варто очікувати, що до Празького саміту НАТО, де буде ухвалено рішення про розширення альянсу, вдасться погодити усі суперечливі питання з Румунією. Разом із тим, ні Київ, ні Бухарест поки що не збираються порушувати питання перед Міжнародним судом, аби вже третя сторона ухвалила рішення щодо делімітації морського шельфу, і де ж саме має проходити розподіл виключної морської економічної зони між Україною та Румунією.

Олександр Моцик:

Питання про шельф, звичайно, є непростим, але, відповідно до наших попередніх домовленостей з Румунією, в тому числі домовленостей, зафіксованих у двосторонніх документах - у договорі 97-го року, то ми маємо спочатку довести до логічного завершення переговорний процес по проекту договору про режим державного кордону, підтвердити в цьому договорі існуючу лінію державного кордону, а після такого договору, думаю, буде набагато легше домовитися і по угоді про делімітацію.

Сергій Згурець:

Так само залишається відкритим для Києва питанням щодо морського кордону з Росією у Азовському морі.

Олександр Моцик:

Що стосується сухопутної ділянки кордону, то є домовленість із Росією завершити переговорний процес і підписати відповідний договір до кінця цього року. Що стосується морської ділянки, ми провели на сьогодні 13 раундів переговорів. Наша позиція така, що Азовське море має мати державний кордон, який буде розмежовувати сфери відповідальності, сфери суверенітету України і РФ. І ми виходимо з цією позицією.

Сергій Згурець:

Разом із тим Росія вважає, що Азовське море має бути внутрішнім морем України та Росії, що відтак не потребує визначення лінії проходження кордону. Щоправда, Москва стала трохи поступливою у питаннях щодо розподілу власності колишнього СРСР. Чільний дипломат ще раз повідомив, що після недавніх переговорів із Росією вдалося погодити перелік об’єктів власності колишнього СРСР у семи країнах, проте відмовився оголосити, в яких саме державах розташовані ці об’єкти.

Олександр Моцик:

Це ті країни, які є важливими для України як політичні й економічні партнери. Це не Чад, не Занзібар, а серйозні країни.

Сергій Згурець:

Так само він не захотів деталізувати і те, як саме збирається реагувати Україна на бажання Грузії вийти з СНД після недавніх бомбардувань її території російськими літаками. Загалом, коментуючи грузинське питання, заступник держсекретаря МЗС Олександр Моцик визнав:

Ми це питання відслідковуємо, воно у нас на постійному контролі, оскільки це питання є, справді, серйозним.

Сергій Згурець:

Олександр Моцик також повідомив, що минулої п’ятниці відбулася телефонна розмова міністрів закордонних справ України та Грузії, під час якої Анатолій Зленко висловив занепокоєння ескалацією напруженості в районі Панкійської ущелини і висловив сподівання, що Грузія та Росія вирішуватимуть питання виключно дипломатичними методами. Разом із тим, 27 серпня до Києва прибув секретар Ради безпеки та оборони Грузії Тедо Джапарідзе. У Києві стверджують, що його візит не пов’язаний з подіями навколо Панкійської ущелини. У складі делегації з Грузії також представники керівництва нафтової промисловості Грузії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG