Доступність посилання

ТОП новини

Можлива воєнна акція проти Іраку


Можлива воєнна акція проти Іраку

Прага, 29 серпня 2002 – У центрі уваги західних коментаторів залишаються дискусії навколо можливого воєнного удару США по Іраку. Багато оглядачів вважають такий удар неуникненним, хоча підкреслюють, що для його успіху адміністрація США повинна належно підготуватися.

Серед відгуків на цю тему варто навести коментар Мортона Каплана, редактора й видавця корпорації «Вашингтон таймс». Автор наводить обов’язкові ключові елементи, яких Сполучені Штати повинні дотримати в перебігу воєнної акції в Іраку. Передусім таку акцію повинен обговорити й схвалити конгрес на підставі злочинів режиму Саддама Хусейна. З цим автор не бачить жодних проблем. Одного злочину, тобто убивства ста тисяч курдів уже було б достатньо для схвалення удару. Далі Вашингтон мав би подбати про домовленість лідерів усіх етнічних груп Іраку для забезпечення післявоєнної федеральної структури майбутнього Іраку. Не менш важливим автор вважає гарантії безпеки й амністію дезертирам з іракської армії. Цим людям повинна також бути гарантована їхня роль у післявоєнному Іраку. Після воєнної акції слід забезпечити проведення виборів і звести страждання цивільного населення, особливо дітей від воєнних дій до мінімуму. Автор наводить навіть конкретні речі, про які слід подумати під час і після воєнної акції: забезпечення населення продовольством, питною водою й ліками.

Європейські коментатори дещо стриманіше і критичніше оцінюють підготовку до воєнної акції в Іраку. Повертаючись до недавнього заклику віце-президента США Чейні розпочати таку акцію якнайшвидше, коментатор німецької газети «Зюддойче цайтуґ» Стефан Корнеліус пише з цього приводу, що світ нині став світком внутрішнього конфлікту у США, який може призвести до небезпечної, погано підготованої війни у найбільш нестабільній частині світу. Хоча автор не відкидає мотиву і потреби такого удару, він вважає, однак, що справу воєнної акції слід відкласти до наступних додаткових виборів до конгресу США, які відбудуться 6 листопада. Тобто, на його думку, справу воєнного удару повинні вирішити американські законодавці нового складу.

Якщо тим часом Чейні продовжуватиме свою агресивну кампанію, пише на закінчення німецький коментатор, то президент Буш опиниться перед єдиною можливістю - розпочати війну, яка матиме руйнівний вплив на зовнішню політику США.

Інші європейські коментатори також вважають, що воєнна акція проти Іраку спочатку повинна бути узгоджена з європейськими союзниками США і провідними арабськими країнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG