Доступність посилання

ТОП новини

Позиція України щодо Іраку є суперечливою – експерти


Позиція України щодо Іраку є суперечливою – експерти

Київ, 30 серпня 2002 - Україна на тлі бажання інтегруватися в Європу повинен мати нейтральну позицію щодо Іраку. Разом із тим, Київ демонструє готовність співпрацювати з Багдада, ризикуючи наразитись на невдоволення такого стратегічного партнера як США. Так оцінюють незалежні експерти у Києві заяви президент України про готовність активізувати контакти з Іраком, які пролунали 29 серпня.

Україна зацікавлена поглиблювати співпрацю з республікою Ірак в рамках програми ООН "Нафта в обмін на харчі». Існуючий в рамках цієї програми політичний та економічний діалог є ознакою гарних перспектив розвитку українсько-іракських взаємин. Про це 29 серпня заявив президент України Леонід Кучма, коли приймав вірчі грамоти від новопризначеного посла Республіки Ірак в Україні Музгера Ад-дурі. Кучма також сказав в рамках програми ООН має більш ефективно співпрацювати міжурядова комісія з питань торговельного та економічного співробітництва.

Нагадаю, що товарообіг України з Іраком швидко прогресує з $13 млн. в 1999 р. досяг $300 млн. за підсумками минулого. В рамках програми ООН «нафта в обмін на харчі» Ірак сам добирає собі партнерів – з огляду на їхню політичну лояльність до Багдаду. Якщо в 2001 році нафтова квота для України була 20 млн. барелей, то в 2002 р. Вона була збільшена Іраком до 40 млн.

Співпраця з Багдадом у рамках цієї програми є цілком легітимною. Проте як ставитися до того, що Київ досить виразно демонструє своє бажання співпрацювати з Іраком саме нині – коли США – стратегічний партнер України - активно зайнятий підготовкою до силової кампанії з відсторонення від влади іракського лідера Саддама Хусейна. Директор українського аналітичного центра «Софія» Андрія Єрмолаєв вважає, що Київ намагається наслідувати політику Москві – проти в меншому масштабі а, відтак, далеко не завжди вдало.

США дорікають Іракові за те, що він не пускає інспекторів ООН на свою територію, аби ті пересвідчились, що Ірак не виробляє і не має зброї масового враження. Багдад нещодавно хитро заявив, що власне в Ірак можуть прибути інспектори з Британії та України.

Діяльність інспекторів від окремих країн, а не від ООН не є легітимною. Проте якщо Київ таки зважиться на такий крок, то це дасть додаткові підставі Багдаду згодом стверджувати, що насправді звинувачення до Іраку з боку США є безпідставними. А Україна власне, ще раз подратує США своєю дружбою з Іраком. І можливо, отримає ще більшу квоту іракської нафти в рамках програми ООН "Нафта в обмін на харчі»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG