Доступність посилання

ТОП новини

Самміт Землі в Йогнесбурґу


Самміт Землі в Йогнесбурґу

Прага, 2 вересня 2002 – У понеділок учасники самміту Землі в Йоганесбурґу розпочали триденні прикінцеві дискусії за участю керівників урядів і держав понад ста країн світу. Головні теми нинішнього самміту – боротьба з бідністю й захист навколишнього середовища. У неділю учасники наради обговорили економічний розвиток у світі з урахуванням інтересів країн третього світу.

Десятиденний самміт Землі, який розпочався тиждень тому, наближається до свого завершення. У середу учасники самміту – лідери понад ста країн світу, керівники ООН та інших міжнародних гуманітарних і фінансових організацій ухвалять прикінцевий документ, який передбачатиме низку заходів боротьби з бідністю й голодом у світі, а також рекомендації у справі захисту навколишнього середовища. Серед промовців у понеділкових дискусіях прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер, президент Франції Жак Шірак та кілька інших провідних західних лідерів. Оглядачі вказують при цьому на відсутність на самміті президента США Буша. В останній день наради, тобто в середу тут із промовою виступить держсекретар США Пауел.

У неділю учасники самміту обговорили один із найважливіших засобів боротьби з бідністю - інвестиції в економіку країн третього світу. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав великі міжнародні компанії на майбутнє подбати не лише про свої прибутки.

Перестаньмо вести оборонну економічну політику і почнімо бути економічно відважними, каже Кофі Аннан. Станьмо в обличчі не надто приємної правди, тобто нинішньої політики економічного розвитку, яка приносить користі незначній меншості й невигоди більшості людей. Лише шляхом довготермінових капіталовкладень в економіку бідних країн, як вважає Аннан, можна досягти конкретних успіхів у боротьбі з бідністю. За словами Аннана, останніми роками численні підприємці почали усвідомлювати значення соціальних та екологічних проблем.

Деякі інші промовці – представники великих міжнародних компаній, зокрема голова управління нафтової корпорації «Шелл», теж закликали до тіснішої співпраці з урядами країн третього світу і зокрема з місцевими бізнесменами у цих країнах. Промовці знову закликали західні країни припинити протекціоністську торговельну політику і відкрити свої ринки для країн третього світу.

Від понеділка до Йоганесбурґа з’їздяться лідери численних країн, які виступлять на самміті у рамках дискусій і в середу підпишуть прикінцеву угоду про заходи боротьби з бідністю й голодом, а також про спільні екологічні зусилля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG