Доступність посилання

ТОП новини

Посол Іраку передав вірчі грамоти президентові України, який заявив, що бачить „хороші перспективи” розвитку відносин із Іраком - коментар зі США


Посол Іраку передав вірчі грамоти президентові України, який заявив, що бачить „хороші перспективи” розвитку відносин із Іраком - коментар зі США

Вашингтон, 30 серпня 2002 - У Сполучених Штатах триває дискусія навколо питання військових операцій в Іраку. Вважаючи режим Саддама Хусейна диктаторським і таким, що загрожує демократичним країнам, Сполучені Штати готові розпочати війну з Іраком. Водночас в Україні в четвер посол Іраку Музгер Нуаман Вагіб Ад-Дурі передав вірчі грамоти президентові України Леоніду Кучмі. Останній зі свого боку заявив, що бачить „хороші перспективи” розвитку відносин з Іраком. Радіо Свобода попросило прокоментувати цю ситуацію відомого експерта, президента правозахисної організації „Фрідом Гаус” Адріяна Каратницького.

Мирослава Гонгадзе

Пане Каратницький, новий посол Іраку в Україні вручив у Києві вірчі грамоти президенту Леоніду Кучмі. І президент України бачить хороші перспективи розвитку відносин з Іраком. Як Ви можете прокоментувати цю подію в контексті останніх стосунків Сполучених Штатів з Іраком?

Андріан Каратницький

Я би сказав, що це є більш глобально. Я думаю, що ціла міжнародна спільнота бачить в Іраку державу, яка нехтує основні людські права і становить загрозу стабільності й спокою. Вона створює різні форми зброї, що суперечить міжнародним домовленостям і міжнародним законам. Ірак вважається кримінальною державою, це не вперше, що президент отримує грамоти від сучасних диктаторів, і мені здається, що така політика веде до дальшої й глибшої ізоляції України. Україна повинна прагнути інтеграції у західний світ, демократичних цінностей, а не співпрацювати з диктаторами, котрі відповідають за вбивства сотень тисяч, якщо й не мільйон свого населення. Саддам Хусейн є одним із найбільш жорстоких і лютих диктаторів нашої ери. І сам факт, що президент навіть бачить якусь маленьку перспективу співпраці України з цим варварським режимом – це, вважаю, є великою образою для українського народу і для тих цінностей, які президент формально говорить, що він обстоює.

Мирослава Гонгадзе

Скажіть будь ласка, чи вплине це на стосунки України з НАТО в напрямку якого нібито України рухається сьогодні? І як це може в принципі вплинути на відносини України із західним світом?

Андріан Каратницький

Я просто не бачу логіки цього кроку. Я зовсім не розумію - які глибокі перспективи. Бо я думаю, що справді дійде до того, що Америка буде в татусі війни з Іраком – така форма економічної співпраці буде не можливою. І ті держави, котрі в таких умовах прагнутимуть далі співпрацювати - будуть стояти по другий бік війни між демократичною країною і досить варварським режимом. Знов я не розумію, з якого приводу ці домовленості і хто їх підштовхує, крім російської зовнішньої політики, російської держави, яка, думаю, хотіла би відокремити від інтеграції з Європою, щоб мати більші впливи і відновити свою гегемонію над Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG