Доступність посилання

ТОП новини

Кримський уряд реанімує ідею побудови Керченського транспортного переходу “Крим-Кубань”, але говорить про необхідність відповідної українсько-російської міжурядової угоди


Кримський уряд реанімує ідею побудови Керченського транспортного переходу “Крим-Кубань”, але говорить про необхідність відповідної українсько-російської міжурядової угоди

Симферополь, 3 вересня 2002 - Кримський уряд реанімує ідею побудови Керченського транспортного переходу “Крим-Кубань”, ініційованого кілька років тому мером Москви Юрієм Лужковим і тодішнім спікером кримського парламенту Леонідом Грачем. Але тепер голова Ради міністрів Криму Сергій Куницин веде мову про відновлення роботи Керченської переправи, а для будівництва мосту чи тунелю пропонує укласти відповідну українсько-російську міжурядову угоду.

Для реалізації проекту Керченського транспортного переходу необхідна угода між урядами України й Росії. Такого підсумку в перебігу зустрічі в Москві дійшли прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин і московський мер Юрій Лужков. Каже Сергій Куницин:

Уряд Москви дійшов висновку, до якого ми його підштовхували ще торік, що для реалізації проекту Керченського переходу необхідна міжурядова угода між урядами України й Росії. Проект такої угоди на міждержавному рівні вже підготовлений. Уряд Москви сьогодні займається техніко-економічним обґрунтуванням. Ми домовилися, що буде проведена заміна ради директорів Закритого акціонерного товариства “Керченський міст”. Мер Москви висловив пропозицію з участі в інфраструктурному відновленні Керченської поромної переправи і підтвердив свою готовність у придбанні тих поромів, які необхідні за технічними характеристиками для функціонування залізничної переправи за своїми можливостями”.

Зустріч керівників Криму і Москви відбулася минулої неділі й сторони домовилися відновити співпрацю у проекті “Керченський міст”. Нагадаю, що засновниками створеного 12 січня минулого року Закритого акціонерного товариства "Керченський міст" є уряд Москви (74%) і Фонд майна АРК (26%). За різними оцінками, вартість будівництва транспортного переходу через Керченську протоку може скласти від 500 млн. до 1 млрд. американських доларів. Деякі фахівці назвали цю ідею Грача й Лужкова “утопічною” та “авантюрною”. Але, як виглядає, кримський уряд Куницина із притаманною йому прагматичністю просто хоче використати геополітичні амбіції московського градоначальника. За інформацією з урядових джерел, Сергій Куницин не збирається втручатися в українсько-російську суперечку щодо проблеми делімітації кордону в районі Азово-Керченської акваторії, а тому кримчани зупиняться на ідеї спільного відновлення та експлуатації Керченської залізничної поромної переправи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG