Доступність посилання

ТОП новини

Тема Калінінградської області Російської федерації цими днями знову обговорюється в Брюсселі


Тема Калінінградської області Російської федерації цими днями знову обговорюється в Брюсселі

Брюссель, 3 вересня 2002 - У понеділок спеціальний представник Росії у справах Калінінградської області Дмитро Роґозін привіз до Брюсселя пропозиції Москви, як забезпечити життєвий зв’язок між жителями Калінінградської області з Росією після розширення Європейського Союзу. А Європейська Комісія зі свого боку нині вирі шила створити свій комітет справі розв'язання проблем Калінінградської області.

Ще зовсім недавно чимало російських та європейських фахівців у справі розширення Європейського Союзу, ситуацію яка почала складатись довкола Калінінградської області розглядали, як патову. По - перше, литовська влада, як тільки-но одержала рекомендації Європейського Союзу про обов'язкове запровадження віз для жителів Калінінградської області та їх співвітчизників, котрі проживають, так би мовити, на материнській землі, без жодних дискусій на відміну від Польщі, схвалили цю рекомендацію. А на всі аргументи Москви, що запровадження візового режиму призведе до того, що після розширення ЄС Калінінградська область перетвориться у російський анклав, ізольований від основної частини Російської Федерації, висували контраргументи про загрозу нелегальної іміграції у Литву. Перші пропозиції Брюсселя, створити так – звані транспортні транзитні коридори не одержали підтримку в Литві. Офіційний Вільнюс остерігається, що такі транзитні коридори стануть джерелом нелегальних імігрантів у шенгенську зону. Залізниці старі, автомагістралі також старі і тяжко буде добитися того, аби автомобілі, чи автобуси без зупинки подолали 300 кілометрів шляху між Калінінградською областю та основною територією Росії. Москва у свою чергу відкидає запровадження для своїх громадян віз.

Тому спеціальний представник Російської Федерації у справах Калінінградської області Дмитро Роґозін привіз до Брюсселя наступні пропозиції: тим громадянам Росії які подорожують між двома частинами Росії, тобто між Калінінградом та іншими регіонами забезпечити суворий контроль при придбанні квитків на автобус чи потяг. Це означає що квитки продаються поіменно за наявності паспорта подорожуючих, для неповнолітніх інших документів. Щось на зразок процедури повітряних подорожей. Квиток на підставі документу, реєстрація посадки, контроль речей. Далі список осіб передається литовській стороні. Аби по дорозі хтось не залишився в Литві нелегально. Крім того Роґозін запропонував ЄС і Литві створити спільні підрозділи для боротьби з нелегальною іміграцією на цій дільниці.

Речник Європейської Комісії Емма Удван зазначила, що Єврокомісія вітає пропозиції, які надав Дмитро Роґозін, і в сою чергу запевнила, що єврокомісія вирішила негайно створити спеціальний комітет у справі Калінінградської області і підготує до завершення цього місяця свої пропозиції з даної проблеми, аби якнайшвидше знайти консенсус.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG