Доступність посилання

ТОП новини

Багдад пробує домовитися з Кофі Ананом...


Багдад пробує домовитися з Кофі Ананом...

Прага, 3 вересня 2002 – Проблема контролю за іракськими озброєннями набирає нового розвитку після зустрічі у вівторок у Йоганнесбурзі віце-прем’єра Іраку Таріка Азіза з генеральним секретарем ООН Кофі Анан.

Віце-прем’єр уряду Іраку Тарік Азіз на зустрічі з генеральним секретарем ООН Кофі Ананом у Йоганнесбурзі на самміті Землі повторив позицію свого уряду про те, що він нібито готовий розглянути пропозицію щодо повернення згаданих експертів ООН до Іраку у рамках загального врегулювання ситуації на Близькому Сході. Тарік Азіз заявив, що «необхідно розглянути питання про санкції, про триваючу агресію, про загрози війни. Давайте вирішувати всі ці питання у комплексі. У стосунках між Іраком і ООН немає кризи. Проблем – у стосунках з Америкою» і додав:

«Ми розглядаємо загрози /із боку США/ дуже серйозно. Це є наш обов’язок. Ми дивимося на це реально і робимо все для захисту нашої держави».

Сам Кофі Анан, зокрема, сказав журналістам:

«Досвід з інспекторами і перевірками змушує іракців потребувати гарантій що ситуація буде цього разу іншою, також враховуючи загрозу воєнної акції, Азіз не певен що щось зміниться з допуском інспекторів.»

Зі свого боку представник президента Джорджа Буша, котрий також присутній на конференції у Йоганнесбурзі, поставився до заяви Азіза досить скептично, підкресливши, що, як доводить досвід, на слова іракських офіційних осіб покладатися не можна. А тим часом представник Білого дому Арі Фляйшер заявив, що Ірак змінює свою позицію з проблеми інспекторів частіше, аніж Саддам Хусейн змінює бункери. Разом із тим Ассошіейтед Пресс повідомило, що держсекретар США Колін Пауел змушений був вислуховувати в Йоганнесбурзі критику з боку лідерів низки країн світу щодо загрози військового удару по Іраку з боку його країни.

Тим часом, міністр закордонних справ Іраку Наджі Сабрі, у виступі по російському телебаченню повторив йоганнесбурзькі заяви Азіза. Сабрі також зустрівся перед цим із керівником російського МЗС Ігорем Івановим, котрий знову підкреслив, що Москва виступає проти застосування сили щодо Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG