Доступність посилання

ТОП новини

Відповідь Євросоюзу: Процедура надання українській економіці ринкового статусу може бути завершена протягом одного року


Відповідь Євросоюзу: Процедура надання українській економіці ринкового статусу може бути завершена протягом одного року

Брюссель, 3 вересня 2002 - Ми вже повідомляли про те, що президент України Леонід Кучма під час Всесвітнього саміту в Йоганесбурзі звернувся до голови Європейської Комісії з проханням надати Україні статус держави з ринковою економікою. На це Романо Проді відповів, що протягом наступних півроку Єврокомісія вивчатиме це питання і лише через шість місяців зможе дати якусь відповідь Києву.

На прохання Радіо Свобода назвати, які вимоги повинна виконати Україна, аби набути статус країни з ринковою економікою, речник Європейської Комісії у торговельних справах Асанча Гонзалес заявила: як такого списку передумов, які повинна виконати Україна, щоб зватися державою з ринковою економікою, немає. Європейська Комісія в першу чергу вивчатиме, як функціонує загальновідома система і правила ринкової економіки в Україні. Це свобода виробників самостійно встановлювати ціни на свою продукцію, свобода встановлення цін постачальників, структура вартості підприємств, свобода в підборі виробничих кадрів підприємствами, самостійне визначення умов і цін при продажі продукції. Тобто йдеться про те, щоб система промисловості була вільною від впливу держави, а головне, щоб державні підприємства за рахунок дотацій з бюджету не перешкоджали законам вільної конкуренції.

Це не повний перелік ознак ринкової економіки, додала Асанча Гонзалес і завершила: вивчення системи української економіки займе щонайменше півроку, і якщо вона відповідатиме ринковим критеріям, то процедура надання економіці України ринкового статусу може бути завершена протягом одного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG