Доступність посилання

ТОП новини

Огляд за 4 вересня: «Верховну Раду знову хочуть зробити винною»


Огляд за 4 вересня: «Верховну Раду знову хочуть зробити винною»

Київ, 3 вересня 2002 - “Чи дозріла Україна для реформи держустрою?” – у публікації під таким заголовком газета “Правда України” розповідає про реакцію народних депутатів на пропозицію Президента Л.Кучми змінити політичний устрій у державі. Часопис також знайомить читачів із зверненням Глави держави до парламентаріїв, в якому він обурюється реакцією деяких політиків на свої нібито ініціативи щодо реформування влади. Утім, як зауважив газеті народний депутат Віктор Шишкін – мова не може йтися про ініціативи Президента, оскільки ідея реформування державного устрою України пропонувалася вже давно різними політичними силами. Тут діє схема,- зауважує п.Шишкін, - яку Юліан Семенов описав у фільмі “Сімнадцять миттєвостей весни”. Коли Штірліц пропонував якісь ідеї, а його шеф, Шеленберг, через певний час видавав їх за свої.

Обурені останніми промовами Президента й лідери опозиції. Вони вважають, що заяви Л.Кучми, це лише прагнення завести громадськість в оману з метою зняття напруги напередодні масових акцій протесту. Про ці акції докладно розповідає газета “Вечірні вісті” у статті, що має заголовок “Там, де піднімалася нація, диктаторів не лишалося”.

Кореспондент газети “Україна молода” акцентує увагу читачів на тому, що Верховну Раду знову хочуть зробити винною. Цього разу - у неспроможності провести політичну реформу в країні. Це визнав навіть спікер Володимир Литвин, який на нещодавній прес-конференції заявив, /зрозуміло, з чиєї подачі/, що “відповідальність за реформу переадресована Верховній Раді і тепер вона є відповідальною, якщо ця реформа не буде проведена”. Така тактика, - наголошує журналіст, - використовується Леонідом Кучмою вже не вперше, позаяк “політичні війни” президента з парламентом – явище звичайне для українського суспільства.

У цьому ж числі “Україна молода” у статті “Книги і локомотиви” розповідає про літературне життя України, а також про останні презентації книжкових видань.

Газета “День”, окрім політичної й культурної тематики, привертає увагу і до наукових дискусій. Зокрема, щодо клонування. Адже досі жодне з досягнень науки минулого століття не викликало таких бурхливих дебатів, як можливість створювати людські копії. Вона фактично розділила світ на дві частини: тих, хто за, і тих, хто проти. Причому, проти виявилися не лише більшість релігійних діячів, але й частина наукової спільноти. У статті “Розтиражовані люди” газета пропонує думки українських вчених щодо експериментів із клонування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG