Доступність посилання

ТОП новини

У своєму скептичному ставленні до можливого нападу американців на Ірак з метою повалення режиму Саддама Хусейна червоно-зелений уряд ФРН залишається непорушним


У своєму скептичному ставленні до можливого нападу американців на Ірак з метою повалення режиму Саддама Хусейна червоно-зелений уряд ФРН залишається непорушним

Берлін, 4 вересня 2002 - У середу канцлер Німеччини Герхард Шрьодер у черговий раз заявив, що виступає проти нової війни в Перській затоці.

„Під моїм керівництвом Німеччина не братиме участі в інтервенції до Іраку“, - заявив Шрьодер, відповідаючи на запитання журналістів. Він застеріг, що збройний напад на Ірак може завдати шкоди антитерористчиній коаліції, яку було створено після 11 вересня. Крім того, Шрьодер звернув увагу на відсутність концепції розвитку Іраку після повалення режиму Саддама Хусейна. Канцлер Німеччини відмовився відповідати на запитання про те, чи надасть ФРН у користування американцям свої військові бази та дозвіл на перетин свого повітряного простору в разі військової операції проти Іраку. Він зауважив, що ще зарано говорити про такі деталі.

Як повідомив раніше міністр оборони ФРН Петер Штрук, у випадку американської інтервенції до Іраку Німеччина має намір вивести з регіону розвідувальні бронетранспортери „Фукс“, які дислоковано в Кувейті. До речі, таку позицію підтримав і кандидат на посаду канцлера від блоку християнських партій Едмунд Штойбер. Він підкреслив, що Німеччина повинна брати участь в операції проти Іраку лише за умов існування відповідного мандату ООН.

Водночас Шрьодер відкинув закиди в анти-американізмі, які останнім часом почали лунати на адресу його уряду. У зв'язку з цим він наголосив, що дружні стосунки дозволяють також обстоювати різні позиції. На його думку, абсолютно безпідставними є твердження, начебто ФРН демонструє недостатню солідарність по відношенню до США. Американський посол у Берліні Даніель Коутс застеріг від можливого охолодження відносин між Німеччиною та Америкою. Він зазначив, що червоно-зелений уряд робить передчасні висновки щодо планів США відносно Іраку, оскільки президент Буш ще остаточно не визначився з цього питання. Керівник американського дипломатичного представництва в Берліні нагадав, що глава Білого дому перед тим, як ухвалювати якесь рішення, пообіцяв провести консультації з партнерами та союзникам. Незважаючи на дискусії останніх днів навколо іракського питання, Даніель Коутс позитивно оцінив загальний стан відносин між Берліном та Вашингтоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG