Доступність посилання

ТОП новини

За розслідуванням справи Гонгадзе буде стежити колишній заступник генсека Ради Європи


За розслідуванням справи Гонгадзе буде стежити колишній заступник генсека Ради Європи

Прага, 4 вересня 2002 – Увага світу до справи Гонгадзе не спадає. Бюро Парламентської Асамблеї Ради Європи на засіданні у Люксембурзі вирішило створити спеціальну комісію з розслідування справи Гонгадзе на чолі з Гансом Крістіаном Крюгером, колишнім заступником генерального секретаря Ради Європи. Про це повідомила Радіо Свобода доповідач ПАРЄ з українських питань Ганне Северінсен. Вона задоволена таким розвитком подій і каже, що комісія матиме ще одне завдання – дослідити стан преси в Україні загалом.

Але українські дипломати мають дещо інші подробиці про засідання в Люксембурзі. Вони кажуть, що йдеться не про комісію, а про окремого уповноваженого. Говорить виконувач обов’язків постійного представника України при Раді Європи Олександр Александрович:

"На цьому засіданні розглядалося питання про лист, який надіслали декілька депутатів Парламентської Асамблеї Ради Європи на ім’я голови Асамблеї з пропозицією створити підкомітет бюро, навіть, якщо точніше, тимчасовий підкомітет Бюро ПАРЄ щодо справи Гонгадзе. Це подання підписали, здається, сім депутатів Парламентської Асамблеї, серед яких пан Ерік Юрґен – це нідерландський парламентар, він, до речі, головував на нашому питанні у вересні минулого року і є віце-президент Парламентської Асамблеї; також, серед інших, там були доповідачі по Україні пані Серверинсен і пані Вольвенд. І як вони пояснили в цьому листі і представляли на засіданні Бюро зараз в Люксембурзі, мета підкомітету – це з'ясувати, в чому причини, як вони це говорять, зволікання у розслідуванні цієї справи, і допомогти у прискоренні цього розслідування.

Наскільки нам відомо, і про це вже писалось багато в ЗМІ, зокрема, голова Парламентської Асамблеї пан Шідер висловився щодо недоцільності створення такого підкомітету, оскільки, як він зазначив, для цього немає правових підстав. Натомість він запропонував, щоб відрядити в Україну відомого експерта Ради Європи, щоб вивчити це питання на місці. При цьому прозвучала пропозиція про пана Крюгера. Він із Німеччини; вже сам той факт, що він був заступником генерального секретаря Ради Європи, багато про що свідчить – про те, що він дійсно дуже досвідчений юрист: він багато працює і працював у минулому саме у сфері юридичних питань".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG