Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Ізраїлю за депортацію палестинців


Верховний суд Ізраїлю за депортацію палестинців

Прага, 3 вересня 2002 - Верховний суд Ізраїлю у вівторок підтримав депортацію родичів палестинців, що їх підозрюють у тероризмі. Правозахисники наголошують, що таке рішення суперечить принципам міжнародного права.

9 представників Верховного суду Ізраїлю дійшли одностайної згоди: влада має право депортувати з Західного берега до смуги Газа сестру і брата палестинця, якого звинувачують у тероризмі. Їх не просто мають виселити з дому на два роки, але навіть будинки обіцяють знести. За даними ізраїльського уряду, ці люди допомагали своєму братові організувати напади підривників-самогубців: переховуватися від ізраїльських сил і перевозити бомби.

Водночас суд не підтримав депортацію третього палестинця, брат якого спланував атаки, що забрали життя 17 осіб. Як пояснюють судді, цей чоловік лише позичав своєму родичу автомобіль, годував і давав чистий одяг.

На депортації наполягав ізраїльський уряд, який пояснює це спробою зупинити хвилю насилля. Речник міністерства закордонних справ Ізраїлю Данеіль Тауб назвав рішення суду дуже ретельним. За його словами, коли є чіткий зв’язок між терактами й діями родичів терористів, то влада матиме право на депортацію.

Зі свого боку, лідери палестинців уже охрестили рішення Верховного суду Ізраїлю чорним днем в історії правозахисного руху, адже йдеться про колективну відповідальність. Міністр праці Палестинської автономії Ґассан аль-Хатіб, зокрема, назвав депортацію воєнним злочином і закликав утрутитися у конфлікт Організацію Об’єднаних Націй.

Гостра критика вже надійшла і з боку правозахисників. Міжнародна Амністія заявила про порушення одного з головних принципів міжнародного гуманітарного права і Женевських конвенцій, які забороняють переміщення людей з окупованих місцевостей. Але Верховний суд Ізраїлю підтримав позицію ізраїльського уряду, який наполягає на тому, що смуга Газа і Західний берег це одна територія. Ізраїльська армія планує здійснити вже схвалену депортацію палестинців у середу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG