Доступність посилання

ТОП новини

США – Ірак


США – Ірак

Прага, 5 вересня 2002 – Президент США Буш продовжує зусилля з метою заручитися підтримкою конгресу США і Ради безпеки ООН у справі воєнної акції в Іраку. За словами Буша, проблема полягає не в поверненні міжнародних інспекторів до Іраку, а в потребі усунення від влади Саддама Хусейна, режим якого продовжує розробляти зброю масового знищення в тому числі ядерну.

Під час зустрічі в середу з лідерами обох палат конгресу США президент Буш виклав головні аргументи – чому Сполучені Штати повинні усунути режим Саддама Хусейна від влади. Головна причина, за словами президента США, є та, що Багдад продовжує розробляти зброю масового знищення, в тому числі ядерну, залишаючись загрозою для міжнародної спільноти. Тому слід домагатися не повернення міжнародних інспекторів до Іраку, а усунення режиму Саддама Хусейна.

Президент Буш має намір переконати також європейських союзників і Раду безпеки ООН врешті погодитися на воєнний удар по Іраку. У суботу Буш матиме зустріч у Кемп-Дейвіді із прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером, який без особливих застережень і відразу підтримав ідею заміни іракського керівництва шляхом воєнної акції. Пізніше президент Буш має намір по телефону обговорити справу воєнної акції з лідерами Росії, Китаю, Франції та інших країн. При цьому оглядачі підкреслюють, що, попри розбіжності між адміністрацією США й урядами європейських країн, населення цих країн насправді підтримує потребу усунення режиму Саддама Хусейна. Згідно з усними опитуваннями, 65 відсотків американців висловилися за воєнний удар проти Іраку і приблизно 60 відсотків європейців. Опитування проведено у Великобританії, Франції, Німеччині, Польщі й Голландії.

Наступного тижня президент Буш виступить у цій справі на сесії генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

На думку оглядачів, які цитують лідера сенатської більшості Тома Дашла, конгрес США дасть згоду на воєнну акцію. У середу, виступивши перед журналістами після зустрічі в конгресі із президентом Бушем, Дашл заявив, що конгрес може ухвалити резолюцію у цій справі. Лідер сенатської меншості, республіканець Трент Лот погодився з цією заявою, заявивши, що це може статися у жовтні.

Оглядачі підкреслюють, що найсильнішого опору проти воєнної акції в Іраку слід очікувати з боку арабських країн. У середу Генеральний секретар Ліги арабських країн Амр Муса під час наради в Каїрі закликав міністрів закордонних справ цих країн запротестувати проти воєнної акції. Тим часом численні арабські країни закликають Багдад негайно погодитися на повернення міжнародних військових інспекторів, щоб відвернути можливий воєнний удар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG