Доступність посилання

ТОП новини

Київ. Міжнародна конференція з прав людини


Київ. Міжнародна конференція з прав людини

Київ, 5 вересня 2002 - Офіційний Вашингтон у черговий раз висловив занепокоєння ситуацією, що склалася в Україні у сфері захисту прав і свобод людини. Недарма, відвідуючи Україну, представники американського політикуму нагадують українським колегам про основні принципи Декларації ООН з прав людини. Про це свідчить, серед іншого, і участь Надзвичайного й повноважного посла США в Україні Карлоса Паскуаля у міжнародній конференції, яка розпочалась у Києві 4-го вересня.

Пересічному американцеві важко уявити, як можна виживати на зарплату у розмірі двадцяти доларів США на місяць, як можна працювати на підприємствах із застарілим, небезпечним для довкілля обладнанням, як можна щодня терпіти знущання пихатих чиновників, витримувати рабські умови праці, перебуваючи нелегально на заробітках за кордоном тощо. Але це все – українська реальність, в якій мешкає переважна більшість держави, що проголосила своєю метою побудову демократичної, економічно розвиненої країни у центрі Європи. Тим часом, шлях до демократичних перетворень та соціально-економічних реформ позначився аваріями на шахтах Донбасу, трагедією на Скнилівському літовищі, потраплянням ракети у житловий будинок у Броварах і ще тисячами катастроф, які, за словами Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової, є відображенням антигуманної сутності нинішньої ситуації в Україні. На думку пані Карпачової, названі вище приклади – це вияви порушення права людини на життя, найголовнішого права особистості. Підтримавши думку українського омбулдсмена, Посол США в Україні Карлос Паскуаль нагадав про необхідність дотримання на рівні окремо взятої держави принципів Декларації ООН із прав людини: “Це універсальний документ, який визначає головні принципи існування людства, і якого мають дотримуватись як Сполучені Штати, так і Україна та інші держави. Найважливіші з принципів – це дотримання права людини на життя, на вільне волевиявлення, на свободу совісті та інформації, на працю тощо. Ці ж принципи задекларовано у програмі діяльності багатьох міжнародних установ – таких як НАТО, котре перестало бути тільки військовим союзом і перетворилося на сукупність держав, які боронять мирне життя регіонів, країн, народів у різних куточках світу і які сприяють розвиткові демократії. Але завжди треба пам'ятати, що універсальна Декларація захисту прав людини – це те підґрунтя, без якого неможливі ні мир, ані демократія”.

Вочевидь, до повного виконання Декларації, до захисту абсолютно усіх прав людини Україні ще далеко, і тут, на думку пана Паскуаля, українській владі потрібен як досвід держав, які досягли успіху у цій сфері, так і реальні кроки, зроблені самостійно: наприклад, заплановані на цей вересень акції громадянської непокори опозиційних нинішній владі політичних сил можуть бути гарним іспитом для владного політикуму України на громадянську й демократичну зрілість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG