Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

ОБСЄ ДОМАГАЄТЬСЯ РОЗСЛІДУВАННЯ НАПАДУ НА КАЗАХСЬКОГО ЖУРНАЛІСТА Й ПРАВОЗАХИСНИКА СЕРГІЯ ДУВАНОВА, ЯКИЙ ОСТАННІМИ РОКАМИ ВИСТУПАЄ З ГОСТРОЮ КРИТИКОЮ ПРЕЗИДЕНТА КАЗАХСТАНУ НУРСУЛТАНА НАЗАРБАЄВА.

Представник ОБСЄ у питаннях свободи засобів масової інформації Фреймут Дуве минулого тижня звернувся до влади Казахстану із закликом притягнути до судової відповідальності осіб, які вчинили напад на журналіста й правозахисника Сергія Дуванова.

52-річного журналіста побили троє невідомих поблизу його будинку в Алматі 28 серпня. Його били, так би мовити, «професійно» - по голові, нирках, печінці, із словами: «сам розумієш, що наступного разу станеш калікою». А коли Сергій Дуванов утратив свідомість, нападники зробили на його спині неглибокі довгі порізи ножем у вигляді хреста.

Сергій Дуванов – відомий у Казахстані журналіст, який багато пише на тему особистих банківських рахунків Президента Казахстану, що були заморожені у Швейцарії внаслідок розслідування Міністерства юстиції Сполучених Штатів. Ще в 1997 році, через критику першої особи країни, казахстанська влада закрила очолювану Сергієм Дувановим телерадіокомпанію «М».

Відразу після теперішнього інциденту з журналістом і правозахисником, офіційний представник Держдепартаменту США Річард Баучер виступив із засудженням нападу на Сергія Дуванова.

У КИРГИСТАНІ ТРИВАЄ МАСОВИЙ МАРШ ПРОТЕСТУ ДО СТОЛИЦІ КРАЇНИ, УЧАСНИКИ ЯКОГО ЗАКЛИКАЮТЬ ДО ВІДСТАВКИ ПРЕЗИДЕНТА АСКАРА АКАЄВА.

Масовий марш протесту до столиці країни Бішкека розпочався минулої п’ятниці, у місті Таш-Кумир на півдні Киргизстану, яке знаходиться на відстані 450 кілометрів від столиці Бішкека. Приблизно 300-500 осіб, що беруть участь у поході, вимагають відставки президента Аскара Акаєва, а також покарання державних чиновників, що причетні до виникнення масового безладдя в Аксийському районі Джалай-Абадської області, що мали місце 17-18 березня цього року. Тоді, у сутичках із міліцією, яка відкрила вогонь, загинуло 5 місцевих мешканців і кілька десятків отримали поранення.

Весною й літом цього року мешканці південних районів Киргизстану вже здійснювали марші протесту до міст Джалал-Абад і Ош. Окрім цього, вони на кілька днів перекривали стратегічну автомагістраль Бішкек-Ош, котра з’єднує південь і північ країни. А ще в липні учасники акцій протесту заявляли, що якщо до вересня не буде покарано високопоставлених чиновників, які віддали у березні наказ міліції відкрити вогонь по мирних демонстрантах, то вони вирушать походом на столицю країни.

Влада Киргистану вже не раз звинувачувала опозицію у тому, що вона є диригентом масових акцій протесту.

ДЕПУТАТАМ ЄВРОПАРЛАМЕНТУ ВІДМОВЛЕНО У ЗУСТРІЧІ З В’ЄТНАМСЬКИМИ ДИСИДЕНТАМИ

Делегація Європейського парламенту, яка перебуває з візитом у В’єтнамі, отримала відмову від в’єтнамської влади щодо наміру зустрітися з низкою релігійних дисидентів, які відбувають тюремне ув’язнення чи перебувають під домашнім арештом.

Серед тих, з ким бажали зустрітися європейські парламентарі, було названо главу забороненої Об’єднаної буддійської церкви В’єтнаму Тхік Хюен Куанґа, який протягом 20 років перебуває під домашнім арештом, а також католицького священика Нґуен Ван Лі, якого минулого року засудили за релігійну діяльність на 15 років ув’язнення.

Візит делегації Європарламенту, за умов заборони такої зустрічі, є не лише марним, але й шкідливим щодо ситуації з правами людини і свободи преси у В’єтнамі, - мовиться у прес-релізі Комітету з прав людини у В’єтнамі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG