Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський президент Олександр Лукашенко звинуватив керівництво Росії у небажанні будувати союз із Білоруссю


Білоруський президент Олександр Лукашенко звинуватив керівництво Росії у небажанні будувати союз із Білоруссю

Прага, 9 вересня 2002 - Із черговою критикою на адресу Москви Лукашенко виступив у суботу під час поїздки до білоруського міста Полоцька на свято врожаю.

«Керівництво Росії продемонструвало, що воно не бажає рівноправного союзу з Білоруссю», - заявив білоруський президент Олександр Лукашенко у місті Полоцьку. Конкретно про причину такої позиції російської влади він не став говорити, зауваживши, що «причин дуже багато – як усередині керівництва Росії, міністрів, які не хочуть на рівноправній основі працювати, так і ... серед багатих людей, які хотіли б сьогодні, - за його словами, - «прихопити» Білорусь і «криміналізувати» її економіку».

Нагадаємо, що минулої середи Президент Росії Володимир Путін направив послання Олександрові Лукашенку щодо можливих умов створення Союзної держави Росії й Білорусі. Лукашенкові було запропоновано три основні варіанти подальшого об’єднання держав, а саме: перший варіант, - повна інтеграція Білорусі до складу Російської Федерації; другий, - наддержавне утворення на взірець Європейського Союзу і нарешті третій – робота по об’єднанню на основі положень вже існуючого Договору про створення Союзної держави. З метою всебічного аналізу кожного з цих трьох варіантів, Володимир Путін запропонував створити спільну групу.

У відповідь на це послання, Олександр Лукашенко у Полоцьку, зокрема, сказав таке: «очевидно, не стільки було потрібне послання, скільки якась «піарівська акція». Що стосується послання, то там нічого нового немає. Усе те ж саме: розділити Білорусь, приєднати шматками... Якщо керівництво Росії хоче зруйнувати договір – будь ласка, руйнуйте, тільки без нас. Білорусь не братиме участі у цьому... Я завжди був за союз, а нам що пропонують? Інкорпорацію. Хіба ми можемо погодитися на це?», - кінець цитати. Президент Білорусі, серед іншого, також зауважив, що: «очевидно, ті хто готував листа, а можливо і сам Володимир Путін, забули, що існує білорусько-російська спільна комісія, яка, згідно з договором, працює над підготовкою нормативного акта, в якому будуть відображені перспективи союзної держави».

Нагадаємо, що ще у серпні, коли Володимир Путін на прес-конференції у Москві вперше заявив про можливість повної інтеграції Білорусі до складу Російської Федерації, то спершу Лукашенко назвав подібні пропозиції «образливими», а вже наступного дня охарактеризував цю ідею - «маячнею».

Слід зауважити, що останнім часом взаємини Олександра Лукашенка з російською владою стають все напруженішими. В бій вступили і російські засоби масової інформації, які вміщують щораз більше критики та компромату на президента Білорусі. Так, скажімо, минулого тижня російський часопис «Вєрсія» нагадав своїм читачам про діагноз, який заочно встановив Олександрові Лукашенкові білоруський психіатр Дмитро Щігельський – «мозаїчна психопатія».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG