Доступність посилання

ТОП новини

Річниця терактів в Америці: чи світ змінився?


Річниця терактів в Америці: чи світ змінився?

Прага, 9 вересня 2002 – «Світ змінився назавжди» – писали газети після 11 вересня минулого року. Наскільки глибокими були зміни, якими стали Сполучені Штати і як змінився їхній погляд на світ?

На третій день після трагедії 11 вересня на площі Union, неподалік місця, де колись стояли вежі-близюки, стали збиратися люди розгублені, перелякані, розлючені. «Одинадцяте вересня було поворотним моментом, не лише через свій масштаб, але завдяки природі цих атак», - говорить оглядач впливового британського часопису Економіст. Тисячі американців гинули у війнах у Європі під час Другої Світової Війни, потім у В’єтнамі та в Кореї, але ще ніколи у модерній історії понад 3 тисячі цивільних американців не загинуло в себе вдома, американці вперше відчули себе в небезпеці на своїй території.

Як підкреслюють оглядачі, це велика психологічна зміна для американців, які вважали себе захищеними від можливих загроз двома океанами, і на відміну від європейців, не зберігають пам’яті про те, як іноземні солдати господарюють у їхній хаті. Але 11 вересня похитнуло й розбило міф про захищеність та ізоляцію Америки. Влада почала удосконалювати безпеку, інколи і за рахунок громадських свобод. Американцям довелося пройти через те, що європейці мають ледве не на денному порядку. У приватних розмовах європейські лідери зазначають, що вони вже навчилися жити із загрозою тероризму: британці мають ірландську республіканську армію, іспанці організацію баскських сепаратистів ЕТА, італійці свої «червоні бригади». Тож після атак 11 вересня Америка в чомусь стала більше нагадувати решту світу.

При цьому значні відмінності збереглися. За результатами опитувань, американці, наприклад, продовжують залишатися найпатріатичнішими громадянами у світі. 80% американців говорять, що у світі немає кращої країни, це у порівнянні з 54% патріотів у Британії і лише 35% у Франції. Патріотичність у понятті американців – це не лише слова про любов до Батьківщини, але і бажання захистити її зі зброєю в руках. Набір в армію цього року пройшов у рекордний термін.

Американці ще й винятково релігійна нація у західному світі. Американська зовнішня політика, говорить оглядач часопису Економіст, спирається на моральний компонент. Вороги – це не просто загроза національній безпеці, вони – зло. Значення фрази президента Джорджа Буша «вісь зла» для американця зрозуміле, хоч для інших воно може здаватися дивним. Американці не визнають друзів за розрахунком. «Із нами або проти нас», - сказав президент Буш.

Щодо майбутнього, то оглядачі вважають, що потрібно очікувати значних змін в американській зовнішній політиці. Ïї центром уже не буде Європа, як було під час Холодної Війни, коли небезпека насувалася зі сходу, із боку Радянського Союзу. Тепер головною проблемою США буде боротьба з тероризмом і відповідно, ті частини світу, де загроза тероризму найбільша.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG