Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові парламентські вибори в Австрії


Дострокові парламентські вибори в Австрії

Прага, 10 вересня 2002 – Урядова криза в Австрії ймовірно призведе до оголошення дострокових парламентських виборів. Канцлер Австрії Вольфґанґ Шюссель пропонує якомога швидше розпустити парламент, а європейські оглядачі вже прогнозують наслідки розвалу австрійської урядової коаліції для розширення Євросоюзу.

Стає очевидним, що зберегти правлячу коаліцію в Австрії не вдасться через внутрішній розкол у крайньо-правій Партії Свободи, лідери якої вийшли з уряду: голова партії віце-канцлер Австрії Сюзанне Райс-Пассер, а також Міністр фінансів Карл Гайнц Ґрессер. Це сталося після того, як неформальний лідер Партії Свободи відомий своїми ультра-націоналістичними поглядами Йорґ Гайдер запропонував урядові скоротити податки наступного року. З огляду на зростання дефіциту австрійського бюджету та збільшення витрат на подолання наслідків повені, соратники Гайдера в уряді назвали його пропозицію безвідповідальною. В результаті, в партії стався розкол, потім віце-канцлер та міністр фінансів демонстративно вийшли з уряду, і тим самим розвалили правлячу коаліцію між консервативною Народною партією та Партією Свободи.

Конфлікт, який фактично спричинив своєю заявою саме Гайдер, оглядачі пов’язують із невдоволенням його нинішнім становищем: мовляв, у той час як він - обличчя партії - опинився поза лаштунками, партія іде власним політичним шляхом. Так пояснює Німецький аналітик із Боннського Університету Штефан Мартіл:

"Очевидно, він сподівався чогось більшого, можливо, що його партія стане більш правою. Але, цього не сталося, тому, що ясна річ, вони були вимушені пристосовуватися до парламентської системи, і Гайдер, очевидно, був дуже розчарований своїми міністрами."

Оглядачі припускають, що нові парламентські вибори в Австрії призначать на кінець листопада - початок грудня. Але вже зараз в Європі розмірковують над можливими наслідками нової перемоги Партії Свободи, яка завдяки своєму лідерові Гайдерові на минулих виборах виграла право формувати уряд разом із консерваторами. Є побоювання, що зараз крайньо-праві покажуть кращі результати. Тоді легко уявити, яким може бути ставлення нового правого уряду до Євросоюзу, якщо сам Гайдер поширює ненависницькі настрої щодо іноземців.

Якщо новий австрійський уряд формуватимуть прихильники Гайдера, найбільше дістанеться сусідній Чехії, членство якої у Євросоюзі взагалі опиниться під загрозою. Відомо, що Партія свободи ставить у залежність членство Чехії в ЄС по-перше, із закриттям Темелінської атомної станції, що розташована біля австрійського кордону і, по-друге, відкликанням так званих "декретів Бенеша", на підставі яких відбулося виселення етнічних німців з Чехословаччини після Другої Світової війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG