Доступність посилання

ТОП новини

Кучма грає демократа – перший президент на пострадянському просторі хоче парламентської республіки – огляд преси


Кучма грає демократа – перший президент на пострадянському просторі хоче парламентської республіки – огляд преси

Прага, 10 вересня 2002 – Минуло вже понад три тижні з часу, коли вперше прозвучала пропозиція президента Леоніда Кучми про необхідність переходу до парламентської республіки в Україні. Західні і російські оглядачі по-різному оцінюють цю ініціативу українського президента, єдине, що об’єднує коментарі у західній і російській пресі – це недовіра до щирості президентських намірів.

Минулого року український президент Леонід Кучма наклав своє вето на закон про пропорційну виборчу систему не багато не мало, але шість разів, розповідає свої читачам київський кореспондент австрійського щоденника Die Presse. І ось раптом жадібний до влади український президент вирішив представити себе демократом, веде далі австрійський журналіст, який говорить, що у Києві мало хто вірить у щирість зміни поглядів українського президента на прямо протилежні.

Адже весь час з дня свого обрання на посаду президента у 1994 році концентрація всієї влади в його особистих руках була його єдиною програмною метою президента Кучми. За час урядування Леоніда Кучми Україна, найбільша за площею європейська країна перетворилася на затишне місце для процвітання корупції, економічних привілеїв для вибраних та місце, де впливові олігархи сплітали свої інтриги.

Що ж змусило президента змінити погляди? Російські оглядачі вважають, що причина – у відсутності наступників. Таку версію, зокрема, висловлює політолог Артем Улунян на сторінках «Російських вістей». Інше російське видання, «Новая ґазєта» вважає, що сама «думка про перехід до парламентсько-президентської республіки в його (президента Кучми) устах прозвучала дещо пародійно». «Прихильник необмеженої президентської влади, Кучма завжди зневажливо ставився до власного парламенту. Про Верховну Раду він говорив, неприховано гидуючись, що вона «деструктивна», «весь час тупцює на місці» і не може нічого вирішити», нагадує київський кореспондент «Новой ґазєти».

На думку іншого журналіста, з російського видання «Експерт», хоча однозначно прослідкувати інтерес українського президента і важко, цей крок був удалим тактичним ходом для того, щоб перехопити ініціативу в опозиції. Крім того, цією пропозицією український президент може переслідувати ще одну мету: розколоти блок Віктора Ющенка та приєднати до себе найбільш конформістську частину блоку «Наша Україна».

Проте, попереджає російський оглядач, якщо в результаті цих маневрів не вдасться створити стійкої пропрезидентської більшості, якій би можна було доручити формування уряду та проведення реформи політичної системи, то тоді пан Кучма, напевно, поховає свою ідею. Без політичного контролю над вищим законодавчим органом переходити до парламентської республіки було би для нього рівнозначно самогубству, вважає автор публікації часопису «Експерт».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG