Доступність посилання

ТОП новини

Музиканти про 11 Вересня


Музиканти про 11 Вересня

Прага, 11 вересня 2002 - Від рок-пісень та кінострічок до комічних буклетів та вистав, терористичні напади 11 вересня надихнули на творчість багатьох митців, особливо у Сполучених Штатах. Деякі описують горе втрат, біль родичів загиблих або гнів нації, інші – зовсім протилежне, так як приміром у пісні про Американський Талібан.

Ви, певно впізнали голос американського рок-співака Брюса Спрінгстіна. Ця пісна - "Бракує Тебе" - про сум вдови за своїм чоловіком, який уже не повернеться. Вона присвячується усім, хто рік тому втратив своїх близьких. Це – лише одна з 15 пісень нового альбому Спрінгстіна "Піднесення", який практично увесь присвячений атакам на Америку.

Під враженням події 11 вересня чимало музикантів складали свої пісні, лише в Америці справжніми хітами стали 20 музичних композицій. Серед них – "Everyday Angels" (Щоденні ангели) Реднея Фостера, де оповідається історія пожежника, який рятував жертв Нью-Йоркських веж. Інший співак Рей Стівенс глузує з лідера Аль-Каїди Усами бін Ладена; пісня називається "Осама Йо Мама".

Найпопулярнішою стала пісня співака в стилі "Кантрі" Елана Джексона (Alan Jackson) "Where Were You When The World Stopped Turning" (Де Ти був, коли світ перестав обертатися), написана одразу після терактів.

Деякі пісні у стилі "кантрі" американці сприймають неоднозначно. Баладу Стіва Ерла (Steve Earle) "John Walker's Blues" засудили за симпатію до Джона Волкера Лінда, якого називають "Американським Талібаном". Ерл співає від імені спантеличеного молодого хлопця, що захоплюється Ісламом, і чиї плани про Джігад завершуються полоном в Афганістані.

З інших причини дуже войовнича з патріотичним елементом пісня Тобі Кейта (Toby Keith) про американський стяг збентежила навіть лібералів своїм тлумаченням американських намірів щодо терористів. У пісні є такі слова "We'll put a boot in your ass/ It's the American way" "Ми копнемо вас у задницю і це буде по-американські."

Критики в Америці припускають, що і в разі нападу на Ірак можна очікувати подібної продукції. Але все ж таки вони сподіваються, що музиканти зможуть виявити свій талант глибше і створять серйозніші речі. А тимчасом британський тижневик "Економіст" вважає, що останній альбом Брюса Спрінгстіна залишається найкращим зразком музичного вшанування пам’яті загиблих 11 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG