Доступність посилання

ТОП новини

Огляд за 10 вересня: “Жителі України на життя дивляться похмуро” та інше


Огляд за 10 вересня: “Жителі України на життя дивляться похмуро” та інше

Київ, 10 вересня 2002 - Тема невизначеності України в зовнішній політиці вже давно набила оскомину. Лише лінивий не звертав уваги на її настирливі спроби вмоститися і на європейському, і на московському стільцях. Втім, на думку тижневика “Свобода” – вже настав час говорити про невизначеність у внутрішній політиці, тим більше, що останні події просто змушують це робити. В кінці серпня, витримавши майже піврічну паузу, Віктор Ющенко нарешті заговорив. І відразу з'ясувалося, що в Україні склалася одна “трійка”, яка утворилася з “четвірки”, яку покинув Віктор Ющенко. За такої ситуації, що очікувати спочатку від Форуму демократичних сил, а потім від акції “Повстань Україно!”? – про це на першій шпальті в статті “Чого чекати у вересні?” розмірковує тижневик “Свобода”.

В цьому ж числі у публікації “Кучмі вірити не можна” газета коментує нещодавній виступ президента Леоніда Кучми, який наголосив на необхідності проведення суспільної реформи в державі.

“Замість спрямувати до парламенту проект змін до Конституції, які б засвідчили справжність намірів реформувати систему влади, Леонід Кучма ввів у політичний обіг нове поняття – “добра воля президента”. В тому сенсі, що за наявності “доброї волі” президент може ще до внесення змін до Конституції вислухати пропозиції парламентської коаліції, аби сформувати коаліційний уряд”. – так розпочинає публікацію в газета “Грані-плюс” журналістка Ірина Погорєлова. На її думку, - “нічого нового в черговій т.зв. “ініціативі” гаранта немає”. Але це – окреме питання, яке журналістка наразі не береться коментувати. Натомість вона докладніше зупиняється на особах, котрі зможуть добровільно втілювати задуми президента. Про них - оповідається в статті “Добровольці”.

На думку автора статті в газеті “День” – якщо запитати пересічних українських громадян, що їм найбільше запам'яталося з реформ, які проводяться ось уже понад 10 років, то 99,9% назвуть дві речі: періодичне підняття цін і приватизація. Нічого іншого з методів реформування української економіки вони, незважаючи на всі зусилля, не пригадають. На підставі чого кореспондент газети робить такі твердження – читайте в статті “Радянські менеджери українського псевдо ринку”.

Газета “Вечірні вісті” пише, що українці дещо песимістичніше сприймають нинішнє життя, ніж, американці або французи. Посилаючись на дані міжнародних соціологічних опитувань, щоденник пише, що лише 4% жителів України вважають високим рівень свого життя. Серед росіян таких виявилося – 10-%, серед французів – 36, А серед американців - 64%. Про це мовиться в статті “Жителі України на життя дивляться похмуро”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG