Доступність посилання

ТОП новини

До акцій протесту в Криму готуються соціалісти, “Батьківщина” і міліція


До акцій протесту в Криму готуються соціалісти, “Батьківщина” і міліція

Симферополь, 11 вересня 2002 - Кримська міліція не очікує якихось ексцесів чи заворушень під час проведення 16 вересня в Криму масових акцій протесту, - таку заяву на прес-конференції в Симферополі у середу зробили чільні представники Головного Управління Міністерства Внутрішніх Справ України в автономії.

Виконувач обов’язків начальника кримського главку міліції генерал Микола Пихтін на прес-конференції заявив, що місцеві правоохоронці не вдаватимуться до якихось надзвичайних заходів під час мітингів 16 вересня і діятимуть за звичним сценарієм, як і під час інших масових акцій:

“Міліція, і як було раніше, і зараз - стоятиме на боці закону. Будуть мітинги, будуть демонстрації. Наше завдання – охорона громадського порядку, недопущення зіткнень між різними політичними силами – лівими й правими. Інших завдань ми перед працівниками міліції не ставимо.” – заявив генерал Пихтін.

Його заступник полковник Валерій Середенко додав, що зараз міліція не має даних про масові акції протесту. За його словами, станом на сьогодні різні політичні організації подали заявки на проведення мітингів у Симферополі, Судаку й Керчі, однак, запланована кількість їхніх учасників – невелика, тож кримська міліція не дуже переймається шістнадцятим числом.

Тим часом один із керівників кримської регіональної організації Соціалістичної партії Олександр Зеліков повідомив, що у всеукраїнській акції громадянського протесту «Повстань, Україно!» мають намір узяти участь не менше однієї тисячі кримчан. За його словами, крім кримських соціалістів, комуністів і членів «Батьківщини» усна згода на участь в акції була отримана від лідерів місцевих відділень партії «Яблуко», Всеукраїнського об'єднання християн, Кримського товариства інвалідів, Союзу радянських офіцерів та інших організацій. Крім того ведуться також переговори з представниками блоку «Наша Україна» і Федерацією незалежних профспілок Криму.

Втім, досі немає офіційного підтвердження, що в акції візьмуть участь кримські комуністи, лідер яких – Леонід Грач – кілька тижнів тому закликав однопартійців не виходити на мітинги разом із “націоналістами та олігархами”. Крім того, кримські “яблучники”, які у ці дні проводять акцію протесту проти податку на додану вартість, усе ж вирішили 16 вересня не мітингувати. Не визначилися досі кримські складові “Нашої України”, хоча Меджліс уже вирішив залишитися осторонь – зважаючи на його неполітичний статус.

Олександр Зеліков повідомив, що у Криму акція проходитиме у формі мітингу на центральному майдані міста – попри те, що офіційний дозвіл симферопольської влади на це поки не отримано. За словами пана Зелікова, навіть якщо згоди керівництва Симферополя не буде, соціалісти однак мають намір зібрати людей на майдані перед кримським урядом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG