Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні річниці терактів 11-го вересня іракська проблема в центрі уваги американського керівництва


Напередодні річниці терактів 11-го вересня іракська проблема в центрі уваги американського керівництва

Вашингтон, 10 вересня - У Сполучених Штатах іде підготовка до відзначення першої річниці терактів 11-го вересня. Проте не лише справа глобальної боротьби з міжнародним тероризмом, а й також іракська загроза є на порядку денному політичних й владних кіл у Вашингтоні та Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш виступить на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН у четвер, наступного дня після перших роковин найжахливіших терактів, скоєних на американській території, які оцінюють як напад на усі цивілізовані країни. Представники Білого Дому рекомендують уважно прислухатися до виступу Буша, адже ймовірно в центрі уваги буде не лише питання глобальної боротьби з тероризмом, а й іракська проблема. Іракського лідера Саддама Хусейна звинувачують у розробці озброєнь масового знищення, у недотриманні Резолюцій Ради безпеки ООН та в порушенні положень Угоди про припинення вогню з 91-го року. Союзники Сполучених Штатів виступають проти односторонньої американської військової інтервенції проти режиму Саддама Хусейна.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан після шістьох невдалих переговорів з іракськими лідерами знову наголосив на тому, що Рада безпеки ООН повинна розглянути іракську проблему, яка стоїть на порядку денному цього форуму вже понад 11 років: “На мою думку є доречним, щоб Рада безпеки висловила свою офіційну позицію у цій справі.”

Російський міністр закордонних справ Ігор Іванов сьогодні у Нью-Йорку зазначив, що Росія виступає за повернення міжнародних спостерігачів до Іраку згідно з резолюціями ООН: “Є важливим, щоб боротьба проти тероризму, яка об’єднує міжнародне співтовариство, не була використана для інших цілей, передусім, як утручання у внутрішні справи інших держав”.

Американські офіційні представники, однак, наголошують на тому, що справа не лише в поверненні інспекторів ООН, а радше у знищенні арсеналів зброї масового знищення, згідно з резолюціями Ради безпеки ООН.

Довкола виступу президента Буша у четвер в ООН уже виникло чимало спекуляцій, що, мовляв, він представить міжнародному форуму такі безперечні докази про іракську загрозу, як це Сполучені Штати зробили в шістдесятих роках і переконали міжнародне співтовариство про існування радянських ядерних ракет на Кубі, націлених на американську територію. Білий Дім не коментує цих припущень, проте закликає уважно послухати виступ президента Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG